Mam ogromną prośbę czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać poniższe zadania
Zadanie 3.
Zbiór Ω {e1,e2,e3,e4,e5,e6,e7,e8,e9,e10,e11,e12,e13,e14,e15} jest zbiorem wszystkich zdarzeń elementarnych pewnego doświadczenia losowego. Wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne. Oblicz : P(A), P(B), P(AiloczynB) ,P(AsumaB), P(AB) , P(A`), wiedząc że A = {e1, e3, e5, e10} i B = { e2, e3, e4, e5, e6}.
Zadanie 4.
Doświadczenie losowe polega na czterokrotnym rzucie monetą. Zdarzenie A polega na otrzymaniu co najwyżej 2 reszek, zdarzenie B polega na otrzymaniu w drugim i czwartym rzucie orła, zdarzenie C polega na otrzymaniu co najwyżej 4 orłów, zdarzenie D polega na otrzymaniu co najwyżej jednego orła, zdarzenie E polega na otrzymaniu 2 reszek i 3 orłów.
a) które zdarzenie jest zdarzeniem pewnym?
b) Które zdarzenie jest zdarzeniem niemożliwym?
c) Wskaż wszystkie pary zdarzeń przeciwnych.
Zadanie 5.
W urnie są 2 kule białe, 1 kula czarna, 2 kule zielone i 1 kula niebieska. Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym losowaniu po jednej kuli z urny. Wylosowane kule zatrzymujemy. Narysuj drzewo przedstawiające to doświadczenie losowe i wpisz odpowiednie prawdopodobieństwa na gałęziach.
Zadanie 6.
Do jednakowych, ponumerowanych pudełek wrzucamy losowo 10 kul, z których żadne dwie nie są tego samego koloru. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w jednym z pudełek będzie 6 kul i żadne pudełko nie jest puste? Wynik podaj w zaokrągleniu do pięciu miejsc po przecinku.
Zadanie 7.
Oblicz ile różnych liczb trzycyfrowych można utworzyć z cyfr: 1, 3, 5, 7.
Zadanie 8.
Z talii 52 kart losowo wybrano 13 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wybranych kart będzie siedem pików?
_____________
Nie stosuj słów typu "Pomocy" w temacie!
jasny
kombinatoryka zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
kombinatoryka zadania
Domyślam się, że każdą można użyć tylko raz?Oblicz ile różnych liczb trzycyfrowych można utworzyć z cyfr: 1, 3, 5, 7.
4*3*2=24 (pierwszą cyfrę liczby trzycyfrowej można wybrać na 4 sposoby, drugą na trzy sposoby, bo jedną użyliśmy, trzecią na 2 sposoby).
Jeśli cyfry mogłyby się powtarzać to \(\displaystyle{ 4^{3}=64}\)
[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 17:55 ]
Pewne jest otrzymanie co najwyżej 4 orłów (przy czterech rzutach ciężko otrzymać więcej)jarek_wb pisze:Doświadczenie losowe polega na czterokrotnym rzucie monetą. Zdarzenie A polega na otrzymaniu co najwyżej 2 reszek, zdarzenie B polega na otrzymaniu w drugim i czwartym rzucie orła, zdarzenie C polega na otrzymaniu co najwyżej 4 orłów, zdarzenie D polega na otrzymaniu co najwyżej jednego orła, zdarzenie E polega na otrzymaniu 2 reszek i 3 orłów.
a) które zdarzenie jest zdarzeniem pewnym?
b) Które zdarzenie jest zdarzeniem niemożliwym?
c) Wskaż wszystkie pary zdarzeń przeciwnych.
Zdarzenie niemożliwe: otrzymanie 2 reszek i 3 orłów (w końcu rzucamy tylko 4 razy)
otrzymanie co najwyżej 2 reszek (czyli co najmniej 2 orłów); otrzymanie co najwyżej jednego orła
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
kombinatoryka zadania
Zadanie 8
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={52\choose 13}=635013559600}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={13\choose 7}{39\choose 6}=1716*3262623=5598661068}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{5598661068}{635013559600}=\frac{11761893}{1334062100}}\)
jeśli chodzi o zadanie 5 to podaj maila to Ci wysle
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={52\choose 13}=635013559600}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={13\choose 7}{39\choose 6}=1716*3262623=5598661068}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{5598661068}{635013559600}=\frac{11761893}{1334062100}}\)
jeśli chodzi o zadanie 5 to podaj maila to Ci wysle