Witam, mam problem z zadaniem z programowania dynamicznego.
Treść zadania:
Samochód jest eksploatowany w ciagu n=6 lat. Na początku każdego roku można podjąć decyzje o zmianie smochodu na nowy. Koszt nowego samochodu w k-tym toku wynosi\(\displaystyle{ p_{k}=4000}\). Po m latach eksploatacji można sprzedać samochód w k-tym roku za \(\displaystyle{ f_{k}(m)=p_{k}*2 ^{-m}}\). Koszt utrzymania samochodu w ciągu k-tego roku wynosi \(\displaystyle{ r_{k}(m)=600(m+1)}\). Kiedy należy zmienić samochód na nowy, aby straty były minimalne.
Prosiłbym bardzo o pomoc w rozwiązaniu. Rozwiązanie może być w postaci tabelki, grafu lub wskaźnika i równania stanu.