wybranie 101 liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 29 lis 2004, o 08:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ogrodzona
wybranie 101 liczb
Dane są liczby 1,2,3...200. Wybieramy dowolnie 101 liczby spośród nich. Udowodnij, że niezależnie od wyboru zawsze wśród wybranych znajdą się co najmniej dwie takie liczby, że jedna dzieli drugą. Czy tu istotna jest cecha ile z nich jest parzystych a ile nie?
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 29 lis 2004, o 08:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ogrodzona
wybranie 101 liczb
liczb pierwszych jest 46, a to nic chyba nie daje.
Ja zastanawiałem się nad czymś takim: Jest jakiś powód, że liczb jest 101, a nie 100: w tym zbiorze jest 100 liczb parzystych i sto nieparzystych. W skrajnych sytuacjach mamy w wybranych 100 parzystych i jedną nieparzystą oraz 100 nieparzystych i parzystą. Tylko pytanie czy to ma jakiś sens?
Ja zastanawiałem się nad czymś takim: Jest jakiś powód, że liczb jest 101, a nie 100: w tym zbiorze jest 100 liczb parzystych i sto nieparzystych. W skrajnych sytuacjach mamy w wybranych 100 parzystych i jedną nieparzystą oraz 100 nieparzystych i parzystą. Tylko pytanie czy to ma jakiś sens?
wybranie 101 liczb
hmm
kazda liczbe przedstawiamy w postaci \(\displaystyle{ 2^k \cdot m}\) gdzie \(\displaystyle{ m}\) jest liczba nieparzysta.
wobec tego skoro istnieje tam \(\displaystyle{ 100}\) liczb nieparzystych a wybieramy \(\displaystyle{ 101}\) liczb to
dwie wybrane liczby maja rowne \(\displaystyle{ m}\).
wobec tego jedna jest postaci :
\(\displaystyle{ 2^i \cdot k}\)
a druga
\(\displaystyle{ 2^j \cdot k}\)
jesli \(\displaystyle{ i>j}\) to druga jest dzielnikiem pierwszej jesli \(\displaystyle{ j>i}\) to na odwrot.
kazda liczbe przedstawiamy w postaci \(\displaystyle{ 2^k \cdot m}\) gdzie \(\displaystyle{ m}\) jest liczba nieparzysta.
wobec tego skoro istnieje tam \(\displaystyle{ 100}\) liczb nieparzystych a wybieramy \(\displaystyle{ 101}\) liczb to
dwie wybrane liczby maja rowne \(\displaystyle{ m}\).
wobec tego jedna jest postaci :
\(\displaystyle{ 2^i \cdot k}\)
a druga
\(\displaystyle{ 2^j \cdot k}\)
jesli \(\displaystyle{ i>j}\) to druga jest dzielnikiem pierwszej jesli \(\displaystyle{ j>i}\) to na odwrot.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2016, o 22:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 29 lis 2004, o 08:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ogrodzona
wybranie 101 liczb
nie rozumiem tego zapisu jakoś prościej się nie da? W jaki sposób zapisujesz każdą liczbę jako \(\displaystyle{ 2^k \cdot m}\)? TO jest \(\displaystyle{ k \cdot m}\) w potędze czy \(\displaystyle{ 2^k}\) i jeszcze razy \(\displaystyle{ m}\)?
[ Dodano: Sro Gru 01, 2004 9:15 pm ]
a jeszcze miałem sugestię: czy to zadanie można jakoś powiązać z zasadą szufladkową?
[ Dodano: Sro Gru 01, 2004 9:15 pm ]
a jeszcze miałem sugestię: czy to zadanie można jakoś powiązać z zasadą szufladkową?
Ostatnio zmieniony 27 lip 2016, o 22:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
wybranie 101 liczb
Odświeżam zadanko
Czy rozwiązanie _el_doopa, jest kompletne?
Nie bardzo rozumiem.. Każdą liczbę parzystą możemy przedstawić w postaci \(\displaystyle{ 2^{k} \cdot m}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in \NN, m \in \NN}\), ale nieparzystą nie, chyba że przyjmiemy, że zero należy do naturalnych.
Czy rozwiązanie _el_doopa, jest kompletne?
Nie bardzo rozumiem.. Każdą liczbę parzystą możemy przedstawić w postaci \(\displaystyle{ 2^{k} \cdot m}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in \NN, m \in \NN}\), ale nieparzystą nie, chyba że przyjmiemy, że zero należy do naturalnych.
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
wybranie 101 liczb
Jest kompletne. W tym rozwiązaniu \(\displaystyle{ k}\) jest liczbą całkowitą nieujemną.
JK
JK
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
wybranie 101 liczb
Dobrze, nie rozumiem jednak dlaczego wnioskujemy, że dwie spośród \(\displaystyle{ 101}\) wybranych liczb mają równe \(\displaystyle{ m}\).
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
wybranie 101 liczb
Jesli \(\displaystyle{ 1 \leq (2l+1)2^k \leq 200}\) to \(\displaystyle{ l \in \{0,...,99 \}}\)