Mam za pomocą funkcji tworzących znaleźć wzór jawny na ciąg a_n
\(\displaystyle{ a_{o} = 1}\)
\(\displaystyle{ a_{1} = 6}\)
\(\displaystyle{ a_{n} = a_{n-1} + 2a_{n-2} -4n^ {2} + 22n -23}\)
Znam algorytm rozwiązywania, ale do tej pory robiłem dużo prostsze przykłady, a ten zajmuje mi już 2 strony A4 i jestem dopiero w połowie rozwiązania.
Może jest jakiś trik umożliwiający skrócenie tych obliczeń, albo chociaż jakiś program który mi policzy i będę mógł ten wynik skonfrontować ze swoim??
Wzór jawny ciągu na podstawie ciągu rekurencyjnego
Wzór jawny ciągu na podstawie ciągu rekurencyjnego
funkcja generująca
\(\displaystyle{ \frac{-10x^4 + 6x^3 - 7x^2 + 2x + 1}{2x^5 - 5x^4 + 2x^3 + 4x^2 - 4x + 1}}\)
ciekawym, czy twoje równoważne temu
\(\displaystyle{ b_n = 4b_{n-1} -4b_{n-2} -2b_{n-3} +5b_{n-4} -2b-{n-5}}\)
Ostatnio zmieniony 22 maja 2011, o 11:47 przez Xitami, łącznie zmieniany 1 raz.
Wzór jawny ciągu na podstawie ciągu rekurencyjnego
W F(x) zgadza się tylko mianownik Ale dzięki wielkie jakoś może sobie poradzę
chociaż nie jest tak źle
uzyskałem w liczniku:
-10x^4 + 18x^3 - 7x^2 + 2x -1
poszukam może gdzieś minus mi poleciał
chociaż nie jest tak źle
uzyskałem w liczniku:
-10x^4 + 18x^3 - 7x^2 + 2x -1
poszukam może gdzieś minus mi poleciał
Wzór jawny ciągu na podstawie ciągu rekurencyjnego
Poprosiłem kolegę Taylora o rozwinięcie:
\(\displaystyle{ \frac{-10x^4 + 18x^3 - 7x^2 + 2x -1}{2x^5 - 5x^4 + 2x^3 + 4x^2 - 4x + 1}}\)(twój licznik, nasz mianownik)
wyjszło mu
\(\displaystyle{ -1
- 2 x
- 11 x^2
- 16 x^3
- 31 x^4
- 46 x^5
- 79 x^6
- 128 x^7
- 227 x^8
- 406 x^9
- 763 x^{10}
- 1456 x^{11}
- 2839 x^{12}
- 5582 x^{13}
- 11063 x^{14}
- 22000 x^{15}+ O(x^{16})}\)
Twoje \(\displaystyle{ a_n}\) daj mi
1, 6, 13, 32, 59, 110, 193, 348, 631, 1178, 2237, 4328, 8467, 16710, 33145, 65972, ...
pomagam sobie programem
prtrec oraz ggf co małe skrypty znalezione, a jakże w sieci
-- 22 maja 2011, 15:28 --
PARI> prtrec(vector(12,i,A(i-1)))
a(n) = +4*a(n-1) -4*a(n-2) -2*a(n-3) +5*a(n-4) -2*a(n-5)
PARI> t=vector(6,i,A(i-1))
[1, 6, 13, 32, 59, 110]
PARI> a(n)=if(n<6, return(t[n+1])); return(4*a(n-1) -4*a(n-2) -2*a(n-3) +5*a(n-4) -2*a(n-5))
PARI> for(i=0,100,if(A(i) != a(i), print("nie gra")))
Cóż, to że nie widzimy, że nie gra nie znaczy, że gra.
(A nie widzimy także dla tego, że liczy się to strasznie wolno, oczywiście łatwo można przyśpieszyć, ale chyba mi się nie chce)
Czy można wykazać równoważność A(n) i a(n)?
\(\displaystyle{ a_n = 4a_{n-1} -4a_{n-2} -2a_{n-3} +5a_{n-4} -2a_{n-5}\\
a_0=1,\quad a_1=6,\quad a_2=13,\quad a_3=32,\quad a_4=59,\quad a_5=110\\\\
A_n=A_{n-1}+2A_{n-2}-4n^2+22n-23\\
A_0=1,\quad A_1=6}\)
\(\displaystyle{ \frac{-10x^4 + 18x^3 - 7x^2 + 2x -1}{2x^5 - 5x^4 + 2x^3 + 4x^2 - 4x + 1}}\)(twój licznik, nasz mianownik)
wyjszło mu
\(\displaystyle{ -1
- 2 x
- 11 x^2
- 16 x^3
- 31 x^4
- 46 x^5
- 79 x^6
- 128 x^7
- 227 x^8
- 406 x^9
- 763 x^{10}
- 1456 x^{11}
- 2839 x^{12}
- 5582 x^{13}
- 11063 x^{14}
- 22000 x^{15}+ O(x^{16})}\)
Twoje \(\displaystyle{ a_n}\) daj mi
1, 6, 13, 32, 59, 110, 193, 348, 631, 1178, 2237, 4328, 8467, 16710, 33145, 65972, ...
pomagam sobie programem
Kod: Zaznacz cały
http://pari.math.u-bordeaux.fr/
Kod: Zaznacz cały
PARI>A(n)=if(n==0,return(1));if(n==1,return(6));return(A(n-1)+2*A(n-2)-4*n^2+22*n-23)
PARI> for(i=0,15,print1(A(i)", "))
1, 6, 13, 32, 59, 110, 193, 348, 631, 1178, 2237, 4328, 8467, 16710, 33145, 65972,
PARI> taylor((-10*x^4 + 6*x^3 - 7*x^2 + 2*x + 1)/(2*x^5 - 5*x^4 + 2*x^3 + 4*x^2 - 4*x + 1),x)
1 + 6*x + 13*x^2 + 32*x^3 + 59*x^4 + 110*x^5 + 193*x^6 + 348*x^7 + 631*x^8 + 1178*x^9 + 2237*x^10 + 4328*x^11 + 8467*x^12 + 16710*x^13 + 33145*x^14 + 65972*x^15 + O(x^16)
PARI> prtrec(vector(12,i,A(i-1)))
a(n) = +4*a(n-1) -4*a(n-2) -2*a(n-3) +5*a(n-4) -2*a(n-5)
PARI> ggf(vector(16,i,A(i-1)))
(-10*x^4 + 6*x^3 - 7*x^2 + 2*x + 1)/(2*x^5 - 5*x^4 + 2*x^3 + 4*x^2 - 4*x + 1)
-- 22 maja 2011, 15:28 --
PARI> prtrec(vector(12,i,A(i-1)))
a(n) = +4*a(n-1) -4*a(n-2) -2*a(n-3) +5*a(n-4) -2*a(n-5)
PARI> t=vector(6,i,A(i-1))
[1, 6, 13, 32, 59, 110]
PARI> a(n)=if(n<6, return(t[n+1])); return(4*a(n-1) -4*a(n-2) -2*a(n-3) +5*a(n-4) -2*a(n-5))
PARI> for(i=0,100,if(A(i) != a(i), print("nie gra")))
Cóż, to że nie widzimy, że nie gra nie znaczy, że gra.
(A nie widzimy także dla tego, że liczy się to strasznie wolno, oczywiście łatwo można przyśpieszyć, ale chyba mi się nie chce)
Czy można wykazać równoważność A(n) i a(n)?
\(\displaystyle{ a_n = 4a_{n-1} -4a_{n-2} -2a_{n-3} +5a_{n-4} -2a_{n-5}\\
a_0=1,\quad a_1=6,\quad a_2=13,\quad a_3=32,\quad a_4=59,\quad a_5=110\\\\
A_n=A_{n-1}+2A_{n-2}-4n^2+22n-23\\
A_0=1,\quad A_1=6}\)