sumy sufitu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mc_piter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 16 mar 2011, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

sumy sufitu

Post autor: mc_piter »

Witam, prosiłbym o pomoc i wytłumaczenie jak rozwiązywać tego typu sumy

\(\displaystyle{ \sum_{0\leqslant\ i \leqslant \ n} \left\lceil \sqrt{i} \right\rceil}\)

gościowi końcowy wynik wyszedl
\(\displaystyle{ \sum_{a=0}^{\left\lfloor \sqrt{n-1}+1 \right\rfloor} 2a^{2}-2a+a}\)
ODPOWIEDZ