zależności rekurencja

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mc_piter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 16 mar 2011, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

zależności rekurencja

Post autor: mc_piter »

Bardzo proszę o sprawdzenie mnie

\(\displaystyle{ (f_{n-1})^{2} * f_{n} = (f_{n+1})^{3}


f_{0}=1
\\
f_{1}=2
\\
2ln (f_{n-1}) + ln(f_{n}) = 3ln(f_{n+1})
\\
g_{n}=ln (f_{n})
\\
2g_{n-1} + g_{n}= 3g_{n+1}

\\}\)

czyli
\(\displaystyle{ \\
2g_{n-2} + g_{n-1}= 3g_{n}
\\}\)

i moje pytanie to czy rownanie charakterystyczne bedzie mialo postac
\(\displaystyle{ \\
x^{2}- \frac{1}{3}x - \frac{2}{3} =0}\)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2011, o 17:41 przez mc_piter, łącznie zmieniany 1 raz.
m-2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 4 maja 2011, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

zależności rekurencja

Post autor: m-2 »

mc_piter pisze:\(\displaystyle{ (f_{n-1})^{2} + f_{n} = (f_{n+1})^{3}\\
2ln (f_{n-1}) + ln(f_{n}) = 3ln(f_{n+1})}\)
\(\displaystyle{ \log{(a+b)}\neq\log{a}+\log{b}}\)
mc_piter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 16 mar 2011, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

zależności rekurencja

Post autor: mc_piter »

no to nie wiem bo wynik mi wyszedl taki jak na lekcji czyli

\(\displaystyle{ g_{n}=- \frac{(ln 2)*3}{5} *( \frac{-2}{3})^{n} + \frac{(ln 2)*3}{5} *1^{n}}\)-- 15 maja 2011, o 18:42 --Poprawiłem błąd zamiast + ma być *. dzięki m-2.
ODPOWIEDZ