Dodawanie sum (dziwny zapis)

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
MisterWolf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 9 paź 2009, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 1 raz

Dodawanie sum (dziwny zapis)

Post autor: MisterWolf »

W jednej z prac znalazłem taki oto zapis:
\(\displaystyle{ \left( \sum_{h=0}^{k-1}+ \sum_{h=m-l+1}^{m}\right) {n-m \choose j-h} {m \choose h} r[h]}\)
nie wiem, czy to dobry dział na takie pytania, ale czy ktoś może wie do czego on się sprowadza ?
Czy jest to może:

\(\displaystyle{ \sum_{h=0}^{k-1}{n-m \choose j-h} {m \choose h} r[h] + \sum_{h=m-l+1}^{m} {n-m \choose j-h} {m \choose h} r[h]}\)

Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2011, o 16:40 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dobry dział - obecny
ODPOWIEDZ