równanie diofantyczne z ograniczeniami

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Michaju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 mar 2011, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

równanie diofantyczne z ograniczeniami

Post autor: Michaju »

Wyznaczyc rozwiązania równania diofantycznego: \(\displaystyle{ x_{1} + x_{2}+ x_{3}+ x_{4}=k}\)
z ograniczeniami : \(\displaystyle{ x_{1} \in \left\{ 0,1,2\right\} x_{2} \in \left\{ 0\right\} x_{3} \in \left\{ 1,2\right\} x_{4} \in N}\).
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

równanie diofantyczne z ograniczeniami

Post autor: Zlodiej »

\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3\in \{1,2,3,4\}}\)

\(\displaystyle{ x_4 = k - 1\\ x_3 = 1\\ x_2 = 0\\ x_1 = 0}\)

\(\displaystyle{ x_4 = k - 2\\ x_3 = 1\\ x_2 = 0\\ x_1 = 1}\)

\(\displaystyle{ x_4 = k - 2\\ x_3 = 2\\ x_2 = 0\\ x_1 = 0}\)

\(\displaystyle{ x_4 = k - 3\\ x_3 = 1\\ x_2 = 0\\ x_1 = 2}\)

\(\displaystyle{ x_4 = k - 3\\ x_3 = 2\\ x_2 = 0\\ x_1 = 1}\)

\(\displaystyle{ x_4 = k - 4\\ x_3 = 2\\ x_2 = 0\\ x_1 = 2}\)
ODPOWIEDZ