Wykazać tożsamość - Cauchy'ego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
imax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 7 paź 2010, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Wykazać tożsamość - Cauchy'ego

Post autor: imax »

Witam, nie mam zielonego pojęcia jak to udowodnić. Pomoże ktoś?
\(\displaystyle{ \sum_{k} {l\choose m+k}{s+k\choose n}(-1)^{k} = (-1)^{l+m}{s-m\choose n-l}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wykazać tożsamość - Cauchy'ego

Post autor: »

Dobrym pomysłem wydaje się zaczęcie od zapisania:
\(\displaystyle{ {l \choose m+k} ={l \choose l-m-k}}\)
i zanegowania górnego indeksu.

Q.
imax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 7 paź 2010, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Wykazać tożsamość - Cauchy'ego

Post autor: imax »

\(\displaystyle{ \sum_{k} {-m-k-1\choose -l-1}{s+k\choose n}(-1)^{l-m} = ?}\)

Zrobiłem jak mówiłeś i do tego po raz kolejny zastosowałem wzór od Ciebie dla pierwszego członu. Dalej nie wiem co...
ODPOWIEDZ