Ze zbioru liczb losujemy...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
lemi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 8 lis 2006, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Ze zbioru liczb losujemy...

Post autor: lemi »

Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ {1,2,3,...,11}}\) losujemy 3. Ile jest możliwych wyników tak aby iloczyn trzech wylosowanych liczb był podzielny przez 10?
bediej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 3 sty 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zza płota
Pomógł: 7 razy

Ze zbioru liczb losujemy...

Post autor: bediej »

mówiłem że z marszu pisałem
Ostatnio zmieniony 4 sty 2007, o 19:30 przez bediej, łącznie zmieniany 1 raz.
ja_czyli_kluska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 19 mar 2006, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 5 razy

Ze zbioru liczb losujemy...

Post autor: ja_czyli_kluska »

mi wyszlo ze jest ich 122. bo np. 5*4 tez jest podzielne przez 10
lemi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 8 lis 2006, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Ze zbioru liczb losujemy...

Post autor: lemi »

w odpowiedzi jest 71 tzn jak ma być bo wykasowałeś post
bediej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 3 sty 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zza płota
Pomógł: 7 razy

Ze zbioru liczb losujemy...

Post autor: bediej »

a czy uklad 123 jest rozróżnialny z układem 132 .. interesuje cie ilość możliwych wyników i ile spośród nich jest podzielnych przez 10 czy liczba różnych leksykalnie ciągów trzyelementowych...??
Ostatnio zmieniony 6 sty 2007, o 18:58 przez bediej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
d(-_-)b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Pomógł: 98 razy

Ze zbioru liczb losujemy...

Post autor: d(-_-)b »

Ja to widze tak



\(\displaystyle{ I}\) wylosujemy 10 i dwie dowolne liczby, czyli

\(\displaystyle{ {1\choose 1}{10\choose 2}=45}\)

\(\displaystyle{ II}\) wylosujemy piątke, liczbę parzystą ale bez 10, żeby się nie powtarzało z wcześniejszą kombinacją i na koniec liczbę nieparzystą, bez piątki (bo wylosowalismy ja na poczatku)

\(\displaystyle{ {1\choose 1}{4\choose 1}{5\choose 1}=20}\)

\(\displaystyle{ III}\) wylosujemy piątkę, a następnie dwie liczby parzyste, oczywiście tez bez dziesiątki

\(\displaystyle{ {1\choose 1}{4\choose 2}=6}\)


Ostatecznie dostajemy
\(\displaystyle{ 45+20+6=71}\)
ja_czyli_kluska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 19 mar 2006, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 5 razy

Ze zbioru liczb losujemy...

Post autor: ja_czyli_kluska »

dlaczego 5*(liczba parzysta)*(liczba nieparzysta) oraz 5*(liczba parzysta*liczba parzysta) traktujesz oddzielnie???
ODPOWIEDZ