Rozkład na czynniki pierwsze, nietrywialny pierwiastek z 1

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Heniek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 14 paź 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin / Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Rozkład na czynniki pierwsze, nietrywialny pierwiastek z 1

Post autor: Heniek1991 »

Mam pytanie do takiego zadania:

Kod: Zaznacz cały

Wiedząc, że liczba n=3598057 jest iloczynem dwóch różnych liczb pierwszych oraz że liczba 20779 jest pierwiastkiem z 1 modulo n, znajdź rozkład n na czynniki pierwsze.
Nie bardzo wiem co wynika z faktu, że \(\displaystyle{ 20778*20780 \equiv 0 \ mod \ n}\).
Xitami

Rozkład na czynniki pierwsze, nietrywialny pierwiastek z 1

Post autor: Xitami »

\(\displaystyle{ 1^2\equiv 20779^2\\\\
gcd(20779-1, n)=3463\\\\
\frac{n}{3463}=1039}\)



Maurice Kraitchik... (20)
ODPOWIEDZ