System Spernera

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
contact
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 22 mar 2011, o 14:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: llll

System Spernera

Post autor: contact »

Uzasadnij, że jeśli system Spernera \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\) składa się ze zbiorów mocy nie większej niż k, \(\displaystyle{ 1 \le k \le \frac{n}{2}}\), to \(\displaystyle{ |\mathcal{F}| \le {n\choose k}}\).
ODPOWIEDZ