Ilość wyrazów z jednego słowa.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
truskawkowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 mar 2011, o 21:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 2 razy

Ilość wyrazów z jednego słowa.

Post autor: truskawkowa »

Witam, proszę o pomoc w zadaniu :

Ile dziesięcioliterowych "słów" (mających sens lub nie) można utworzyć, przestawiając litery w słowie MATEMATYKA?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Ilość wyrazów z jednego słowa.

Post autor: Kacperdev »

permutacje z powtórzeniami.
adri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 7 mar 2009, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stalowa Wola
Pomógł: 1 raz

Ilość wyrazów z jednego słowa.

Post autor: adri »

masz 10 liter więc 10! różnych przestawień, ale A ci się powtarza 3 razy więc na 3! sposobów, M na 2! i t na 2! dlatego masz \(\displaystyle{ \frac{10!}{3! \cdot 2! \cdot 2!}}\)
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2011, o 08:21 przez adri, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Ilość wyrazów z jednego słowa.

Post autor: Kacperdev »

raczej

\(\displaystyle{ \frac{10!}{3!*2!*2!}}\)
adri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 7 mar 2009, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stalowa Wola
Pomógł: 1 raz

Ilość wyrazów z jednego słowa.

Post autor: adri »

Masz racje, literówka się zakradła.
ODPOWIEDZ