1) W banku X model oceny zdolności kredytowej zastosowany do klienta niewypłacalnego działa poprawnie w 90%, natomiast w stosunku do osoby wypłacalnej błędnie wskazuje aby nie przyznawać kredytu w 4%. Odsetek osób niewypłacalnych 7%
a) oblicz prawdopodobieństwo że wg modelu klient będzie niewypłacalny
b) model wskazał przyznanie kredytu, jakie jest prawdopodobieństwo że klient nie spłaci go?
2)W urnie jest 30 kul białych i 10 czarnych. Losujemy 4 kule ze zwracaniem
a) jakie jest prawdopodobieństwo że wyciągniemy nie więcej niż jedną kulę czarną?
b) jakie jest prawdopodobieństwo że wyciągniemy białą dopiero za 3 razem ?
3) Spośród 100 uczniów na lekcji historii 40 jest nieprzygotowanych, prowadzący wybiera 3 osoby bez zwracania. Niech zmienna X oznacza liczbę osób nieprzygotowanych
a)podać rozkład zmiennej losowej X
b)oblicz prawdopodobieństwo że wszyscy będą przygotowani
1) a) P(A)-klient niewypłacalny zidentyfikowany wg modelu jako niewypłacalny = 0,07*0,9=0,063
P(B)-klient wypłacalny zidentyfikowany wg modelu jako niewypłacalny = 0,07*0,04=0,0028
P(A)+P(B)= 6,58%
b) 0,07*0,1=0,007
2) nie wiem nawet od czego zacząć. Użyć schematu Bernulliego ?
3) a) 0 dla x< 40
\(\displaystyle{ \frac{1}{60}}\) dla 40< x <100
1 dla pozostałe
b) nie wiem
kilka zadań z rachunku prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 lut 2011, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
kilka zadań z rachunku prawdopodobieństwa
Niewiem czy dobrze zrozumiałem.
2)a) \(\displaystyle{ \frac{10}{40}}\)*\(\displaystyle{ \frac{30}{40}}\)^3=10,5% na tym to ma polegać ?
2)a) \(\displaystyle{ \frac{10}{40}}\)*\(\displaystyle{ \frac{30}{40}}\)^3=10,5% na tym to ma polegać ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
kilka zadań z rachunku prawdopodobieństwa
Nie bardzo.
2a) to to samo co - żadną lub jedną czarną.
Żadną to - biała i biała i biała i biała.
Jedna czarna to : czarna i biała i biała i biała (tu kolejność może się zmienić).
2a) to to samo co - żadną lub jedną czarną.
Żadną to - biała i biała i biała i biała.
Jedna czarna to : czarna i biała i biała i biała (tu kolejność może się zmienić).