1. Na ile roznych sposobow brydzysta moze otrzymac uklad kart:
a) uklad 5-4-3-1, kolory nie sa ustalone
b)4-4-3-2
2.Ile liczb czterocyfrowych mozna otrzymac z cyfr liczby 135135.
W tym zadaniu mysle ze trzeba to "rozbic" na pare przypadkow ale jakos to nie idzie.
Ad 1.
\(\displaystyle{ {13 \choose 5} {13 \choose 4} {13 \choose 3} {13 \choose 1} *4!}\)
Tzn. mam watpliwosc do tego ze kolory nie sa ustalone wiec temu *4! ??
pkt b) analogicznie do a
karty, kombinacje cyfr
- porucznik
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 13 razy
karty, kombinacje cyfr
Ad.2
Należy rozpatrzyć 2 przypadki:
1)Kiedy w naszej liczbie czterocyfrowej jest jedna para tych samych cyfr, czyli 2 cyfry się powtarzają. Wtedy mamy:
\(\displaystyle{ {3 \choose 1} \cdot {2 \choose 2} \cdot \frac{4!}{2!}}\)
mamy 3 pary cyfr z których tworzymy liczbę czterocyfrową. Zatem wybieramy jedną z 3 dostępnych par (czyli tak naprawdę 2 cyfry): \(\displaystyle{ {3 \choose 1}}\), teraz zostają nam dwa miejsca i chcemy mieć pewność, że na tym miejscu będzie stała liczba inna od dwóch wybranych przed chwilą czyli \(\displaystyle{ {2 \choose 2}}\), na końcu mnożymy przez \(\displaystyle{ 4!}\), aby 4 cyfry które wybraliśmy mogły zamieniać się kolejnością, no i dzielimy przez 2! bo jest to permutacja z powtórzeniami.
2)Analogicznie do 1):
\(\displaystyle{ {3 \choose 2} \cdot \frac{4!}{2! \cdot 2!}}\)
Należy rozpatrzyć 2 przypadki:
1)Kiedy w naszej liczbie czterocyfrowej jest jedna para tych samych cyfr, czyli 2 cyfry się powtarzają. Wtedy mamy:
\(\displaystyle{ {3 \choose 1} \cdot {2 \choose 2} \cdot \frac{4!}{2!}}\)
mamy 3 pary cyfr z których tworzymy liczbę czterocyfrową. Zatem wybieramy jedną z 3 dostępnych par (czyli tak naprawdę 2 cyfry): \(\displaystyle{ {3 \choose 1}}\), teraz zostają nam dwa miejsca i chcemy mieć pewność, że na tym miejscu będzie stała liczba inna od dwóch wybranych przed chwilą czyli \(\displaystyle{ {2 \choose 2}}\), na końcu mnożymy przez \(\displaystyle{ 4!}\), aby 4 cyfry które wybraliśmy mogły zamieniać się kolejnością, no i dzielimy przez 2! bo jest to permutacja z powtórzeniami.
2)Analogicznie do 1):
\(\displaystyle{ {3 \choose 2} \cdot \frac{4!}{2! \cdot 2!}}\)