Witam mam problem z paroma zadankami. Jedno z nich to:
W urnie znajduje się 6 kul białych, 4 czarne i 5 czerwonych. Z urny wyjmujemy jednocześnie trzy kule. Na ile sposobów możemy wylosować:
1. trzy kule białe?
2. dwie kule białe?
3. jedną kulę białą?
4. same kule czarne i czerwone?
Z góry dziękuję.
urna z kulami
- bartholdy
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
urna z kulami
1. \(\displaystyle{ {6\choose 3}}\)
2. \(\displaystyle{ {6\choose 2}\cdot{9\choose 1}}\)
3. \(\displaystyle{ {6\choose 1}\cdot{9\choose 2}}\)
4. \(\displaystyle{ {9\choose 3}}\)
2. \(\displaystyle{ {6\choose 2}\cdot{9\choose 1}}\)
3. \(\displaystyle{ {6\choose 1}\cdot{9\choose 2}}\)
4. \(\displaystyle{ {9\choose 3}}\)