Witam
mam pewne zagadnienie, z którym od 2 dni nie mogę sobie poradzić,
Wygląda ono następująco
Mam pewien zbiór z powtórzeniami, w którym kolejność musi być zachowana.
to znaczy \(\displaystyle{ A=\{1,1,2,2\} \neq B=\{1,2,1,2\}}\)
I teraz jest pytanie ile mogę mieć wariacji tego zbioru bez zamieniania miejscami elementów w zbiorze.
tzn zbiór A={1,2,1}
możliwe wariacje:
\(\displaystyle{ \emptyset}\)
1
2
12
11
21
121
ale na przykład nie jest możliwe uzyskanie : 211 albo 112
Prosiłbym o jakieś podpowiedzi
Pozdrawiam.