Skrzynia i detale

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Lukasz92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 kwie 2011, o 09:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Skrzynia i detale

Post autor: Lukasz92 »

W skrzyni znajduje się 10 detali, 6 z nich jest pomalowanych. Wylosowano 5 detali. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że co najwyżej 3 z wylosowanych detali są pomalowane.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Skrzynia i detale

Post autor: Errichto »

Omega to ilość możliwości wyboru 5 z 10.
Moc A to:
\(\displaystyle{ {6 \choose 3} \cdot {4 \choose 2} + {6 \choose 2} \cdot {4 \choose 3} + {6 \choose 1} \cdot {4 \choose 4}}\)
czyli [ilość sposobów wybrania 3 pomalowanych]\(\displaystyle{ \cdot}\)[ilość sposobów wybrania 2 niepomalowanych]+...
Podziel moc A przez moc omegi.
Lukasz92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 kwie 2011, o 09:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Skrzynia i detale

Post autor: Lukasz92 »

Zatem moc omegi to 10 po 5?
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Skrzynia i detale

Post autor: Errichto »

Zgadza się.
Lukasz92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 kwie 2011, o 09:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Skrzynia i detale

Post autor: Lukasz92 »

Dziękuję
ODPOWIEDZ