Jest ile jest rozwiązań równania \(\displaystyle{ x _{1} + x _{2} +...+x _{m} = k}\) ?
nie mam bladego pojęcia jak to ugryźć. Jak zacząć coś takiego?
Ile jest rozwiązań równania
Ile jest rozwiązań równania
no niby tak, generalnie całe zadanie brzmi tak:
podać ilość rozmieszczeń 8 jednakowych kul w 4 różnych szufladkach, oraz ilość rozmieszczeń takich, aby żadna szufladka nie była pusta. Podać bijekcje między ilością rozwiązań powyższego zadania, a ilością rozwiązań równania \(\displaystyle{ x _{1} + x _{2} +...+x _{m} = k ?}\).
Co do pierwszej części zadania rozwiązanie namierzyłem [ pytałem o nie parę miechów temu ]. Nie wiem jak się to ma części drugiej :/
podać ilość rozmieszczeń 8 jednakowych kul w 4 różnych szufladkach, oraz ilość rozmieszczeń takich, aby żadna szufladka nie była pusta. Podać bijekcje między ilością rozwiązań powyższego zadania, a ilością rozwiązań równania \(\displaystyle{ x _{1} + x _{2} +...+x _{m} = k ?}\).
Co do pierwszej części zadania rozwiązanie namierzyłem [ pytałem o nie parę miechów temu ]. Nie wiem jak się to ma części drugiej :/