Ile jest wyrazów 10 literowych ułożonych z liter A,B,C,D takich że litera A występuje dokładnie 3 razy, B dokładnie 2 razy i C conajmniej 2 razy .
Moja odpowiedz:
\(\displaystyle{ {10 \choose 3}\cdot {7 \choose 2}\cdot {5 \choose 2}+ {10 \choose 3}\cdot {7 \choose 2}\cdot {5 \choose 3} + {10 \choose 3}\cdot {7 \choose 2}\cdot {5 \choose 4} + {10 \choose 3}\cdot {7 \choose 2}}\)
Sprawdzenie zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 gru 2008, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stw
- Podziękował: 4 razy
Sprawdzenie zadania
Ostatnio zmieniony 31 mar 2011, o 13:44 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa tytułu - był nieczytelny.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa tytułu - był nieczytelny.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Sprawdzenie zadania
a dla mnie jest źle.
Jest wiele róznych ciągów liter złożonych z tych samych liter.
To zadanie trzeba zrobić permutacjami z powtórzeniami
Jest wiele róznych ciągów liter złożonych z tych samych liter.
To zadanie trzeba zrobić permutacjami z powtórzeniami
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 27 mar 2011, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 4 razy
Sprawdzenie zadania
To zdanie nic nie wnosi.Jest wiele róznych ciągów liter złożonych z tych samych liter.
Może napisz jak sobie wyobrażasz prawidłowe rozwiązanie bo na razie nic nie wyjaśniłeś. Ja rozumuję tak:
Mamy mieć dokładnie 3 litery A, więc wybieramy im 3 miejsca ( \(\displaystyle{ {10 \choose 3}}\) ), 2 litery B, więc dla nich 2 miejsca z pozostałych 7 ( \(\displaystyle{ {7 \choose 2}}\) ). I teraz najpierw policzymy sobie wszystkie wyrazy, które mają dodatkowo dokładnie dwie litery C. Skoro mają być dwie to im też wybieramy 2 miejsca (\(\displaystyle{ {5 \choose 2}}\) ), na pozostałych mamy literę D. W sumie wychodzi:
\(\displaystyle{ {10 \choose 3}\cdot {7 \choose 2}\cdot {5 \choose 2}}\)
Teraz policzymy wszystkie wyrazy, które mają dodatkowo 3 litery C. Analogicznie:
\(\displaystyle{ {10 \choose 3}\cdot {7 \choose 2}\cdot {5 \choose 3}}\)
4 litery:
\(\displaystyle{ {10 \choose 3}\cdot {7 \choose 2}\cdot {5 \choose 4}}\) i pięć: \(\displaystyle{ {10 \choose 3}\cdot {7 \choose 2}}\)
Ponieważ w każdej z tych grup mamy różną liczbę liter C to muszą być one rozłączne. Ponadto policzyliśmy wszystkie możliwe wyrazy spełniające założenia zadania, więc wydaje mi się , że wynik jest prawidłowy.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Sprawdzenie zadania
Wg mnie rozwiązanie dobre i zgadzam się z Panrafal.
Przydzielamy miejsca dla A i B:
\(\displaystyle{ {10 \choose 3} \cdot {7 \choose 2}}\)
I dla C:
\(\displaystyle{ {5 \choose 2} + {5 \choose 3} + {5 \choose 4} + {5 \choose 5}}\)
albo trochę krócej:
\(\displaystyle{ 2^5- {5 \choose 0}- {5 \choose 1}}\)
I mnożymy pierwszy wynik (wybór miejsc A i B) przez drugi (dowolny z dwóch następnych).
Przydzielamy miejsca dla A i B:
\(\displaystyle{ {10 \choose 3} \cdot {7 \choose 2}}\)
I dla C:
\(\displaystyle{ {5 \choose 2} + {5 \choose 3} + {5 \choose 4} + {5 \choose 5}}\)
albo trochę krócej:
\(\displaystyle{ 2^5- {5 \choose 0}- {5 \choose 1}}\)
I mnożymy pierwszy wynik (wybór miejsc A i B) przez drugi (dowolny z dwóch następnych).
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Sprawdzenie zadania
Wycofuję sie z mego stwierdzenia. To jest to samo Najmocniej przepraszam.
Aczkolwiek moja sugestia o permutacji z powtórzeniami pozostaje w mocy, gdyz....... jest to de facto to samo. Wszak każdą permutację można rozpisać na iloczyn kombinacji.
Jesli rozpiszemy przedstawione rozwiazanie kombinacyjne i poskracamy, to otrzymamy własnie permutacje z powtórzeniami \(\displaystyle{ \frac{10!}{3!2!2!3!} + ...}\)
Albo pojechac w ten sam sposób z dopełnienia
Aczkolwiek moja sugestia o permutacji z powtórzeniami pozostaje w mocy, gdyz....... jest to de facto to samo. Wszak każdą permutację można rozpisać na iloczyn kombinacji.
Jesli rozpiszemy przedstawione rozwiazanie kombinacyjne i poskracamy, to otrzymamy własnie permutacje z powtórzeniami \(\displaystyle{ \frac{10!}{3!2!2!3!} + ...}\)
Albo pojechac w ten sam sposób z dopełnienia