Listy i kule.
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 27 wrz 2008, o 08:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: J-ów
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Listy i kule.
Mam problem z dwoma zadaniami.
Zad.1. Na ile sposobów można rozmieścić m rozróżnialnych listów w m ponumerowanych skrytkach tak, aby:
a) co najmniej jedna skrytka była pusta? ( moja odpowiedź \(\displaystyle{ m ^{m} -m!}\) )
b) co najmniej dwie skrytki były puste?( moja odpowiedź \(\displaystyle{ m ^{m}- (m!+ \frac{m(m-1)}{2})}\)
c) dwa ustalone listy znalazły się w różnych skrytkach?( moja odpowiedź \(\displaystyle{ m ^{m}- m^{m-1})}\)
Czy mógłby ktoś potwierdzić te odpowiedzi a w razie błędów podać poprawne rozwiązanie?
Zad.2.
Na ile sposobów można rozmieścić k kul w n urnach \(\displaystyle{ k \le n}\):
a) kule są nierozróżnialne
b) kule są rozróżnialne
c) kule są nierozróżnialne, ale w jednej urnie może być maksymalnie jedna kula.
Tego zadania nie umiem. Proszę o pomoc
Zad.1. Na ile sposobów można rozmieścić m rozróżnialnych listów w m ponumerowanych skrytkach tak, aby:
a) co najmniej jedna skrytka była pusta? ( moja odpowiedź \(\displaystyle{ m ^{m} -m!}\) )
b) co najmniej dwie skrytki były puste?( moja odpowiedź \(\displaystyle{ m ^{m}- (m!+ \frac{m(m-1)}{2})}\)
c) dwa ustalone listy znalazły się w różnych skrytkach?( moja odpowiedź \(\displaystyle{ m ^{m}- m^{m-1})}\)
Czy mógłby ktoś potwierdzić te odpowiedzi a w razie błędów podać poprawne rozwiązanie?
Zad.2.
Na ile sposobów można rozmieścić k kul w n urnach \(\displaystyle{ k \le n}\):
a) kule są nierozróżnialne
b) kule są rozróżnialne
c) kule są nierozróżnialne, ale w jednej urnie może być maksymalnie jedna kula.
Tego zadania nie umiem. Proszę o pomoc
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Listy i kule.
1. b)
\(\displaystyle{ m^m-(m!+ {m \choose 2}m! ) =m^m-m!( {m \choose 2}+1)}\)
2. a) \(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k}}\)
b) \(\displaystyle{ n^k}\)
c) \(\displaystyle{ {n \choose k}}\)
\(\displaystyle{ m^m-(m!+ {m \choose 2}m! ) =m^m-m!( {m \choose 2}+1)}\)
2. a) \(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k}}\)
b) \(\displaystyle{ n^k}\)
c) \(\displaystyle{ {n \choose k}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 27 wrz 2008, o 08:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: J-ów
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Listy i kule.
Łooo machnąłem się gdzieś:) Moim zdaniem to masz błąd. Ja to robiłem tak. Mam dwa ustalone listy czyli ich już nie wybieram. I teraz tak wybieram pierwsza skrzynkę na m sposobów i do niej wkładam 1 list który jest ustalony, drugą skrzynkę wybieram na m-1 sposobów i tam wkładam drugi ustalony list, a resztę listów rozmieszczam w następujący sposób, mam m - 2 listy i rozmieszczam je w m skrzynkach czyli będzie wariacja z powtórzeniami.
\(\displaystyle{ {m \choose 1} {m-1 \choose 1} m^{m-2}=m ^{m}(m-1)}\)
Tak mi się wydaje, może Ty masz rację.
\(\displaystyle{ {m \choose 1} {m-1 \choose 1} m^{m-2}=m ^{m}(m-1)}\)
Tak mi się wydaje, może Ty masz rację.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Listy i kule.
Chyba zacząłeś mówić o 1c). Czy może się mylę?
Ja tam twierdzę, że 1c) masz dobrze i nigdy nie mówiłem inaczej.
I znowu się machnąłeś:
\(\displaystyle{ {m \choose 1} {m-1 \choose 1} m^{m-2}=m(m-1)m ^{m-2}=(m-1)m ^{m-1}}\)
Ja tam twierdzę, że 1c) masz dobrze i nigdy nie mówiłem inaczej.
I znowu się machnąłeś:
\(\displaystyle{ {m \choose 1} {m-1 \choose 1} m^{m-2}=m(m-1)m ^{m-2}=(m-1)m ^{m-1}}\)