Ze zbioru liczb {1,2 ,3,4,5,6,7,8,9} losujemy dwie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowane liczby dadzą sumę równą 7?
Mam tak:
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{{6 \choose 2}}{{9 \choose 2}}=\frac{1}{12}}\)
Jest dobrze?
Prawdopodobieństwo sumy liczb
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Prawdopodobieństwo sumy liczb
Pasujące: {1,6}, {2,5}, ..., {6,1} - jest ich 6.
\(\displaystyle{ \frac{6}{9 \cdot 8}= \frac{1}{12}}\)
Ew.:
Pasujące: (1,6),(2,6),(3,4).
\(\displaystyle{ \frac{3}{ {9 \choose 2} }}\)
I masz błąd rachunkowy:
\(\displaystyle{ \frac{ {6 \choose 2} }{ {9 \choose 2} }= \frac{6 \cdot 5}{9 \cdot 8}= \frac{5}{12}}\) (co jest złym wynikiem).
Przez przypadek robiąc 2 błędy (rozumowanie+rachunki) otrzymałeś poprawny wynik.
No chyba, że pomyliłeś się przy wpisywaniu i masz dwumian zamiast ułamka.
\(\displaystyle{ \frac{6}{9 \cdot 8}= \frac{1}{12}}\)
Ew.:
Pasujące: (1,6),(2,6),(3,4).
\(\displaystyle{ \frac{3}{ {9 \choose 2} }}\)
I masz błąd rachunkowy:
\(\displaystyle{ \frac{ {6 \choose 2} }{ {9 \choose 2} }= \frac{6 \cdot 5}{9 \cdot 8}= \frac{5}{12}}\) (co jest złym wynikiem).
Przez przypadek robiąc 2 błędy (rozumowanie+rachunki) otrzymałeś poprawny wynik.
No chyba, że pomyliłeś się przy wpisywaniu i masz dwumian zamiast ułamka.