Graf pełny trójdzielny.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
klaudiak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 20:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 2 razy

Graf pełny trójdzielny.

Post autor: klaudiak »

Mógłby mi ktoś powiedzieć, jakie są warunki na to, aby graf \(\displaystyle{ K_{a, b,c}}\) miał pełne skojarzenie?
Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Graf pełny trójdzielny.

Post autor: norwimaj »

Powiedzmy, że \(\displaystyle{ a\ge b\ge c}\). Wydaje mi się, że wystarcza że są spełnione dwa warunki
  • \(\displaystyle{ a\le b+c}\) (coś jakby nierówność trójkąta)
  • \(\displaystyle{ 2|a+b+c}\).
Można to udowodnić konstrukcyjnie. Są to jednocześnie warunki wystarczające.
ODPOWIEDZ