Zapisz relację binarną w postaci tabelki

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
omen2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 12 lis 2010, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Zapisz relację binarną w postaci tabelki

Post autor: omen2 »

Witam mam do rozwiązania takie zadanie i nie wiem jak się za to zabrać:

Jeśli \(\displaystyle{ U=\left\{ -7,-2,0, 1,5\right\}}\) i niech r będzie relacją binarną taką że \(\displaystyle{ (n,m) \in r}\) wttw \(\displaystyle{ max \left\{ n,m\right\} \equiv 0 (mod 2)}\) Zapisz tę relacje w postaci tabelki.

Nie wiem jak ma wyglądać tabelka, proszę o podpowiedź..

Dzięki z góry
Awatar użytkownika
Pinki1983
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 gru 2009, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 8 razy

Zapisz relację binarną w postaci tabelki

Post autor: Pinki1983 »

omen2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 12 lis 2010, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Zapisz relację binarną w postaci tabelki

Post autor: omen2 »

Dzięki, czyli np para liczb \(\displaystyle{ \left\{ -7,2\right\} \equiv 0 (mod 2)}\) , spełnia warunek ?-- 26 mar 2011, o 22:22 --Nie rozumiem jakie pary liczb powinny spełniać warunek \(\displaystyle{ max \left\{ n,m\right\} \equiv 0 (mod 2)}\)? Czy to mają być liczby których suma jest podzielna przez 2 bez reszty? Proszę o podpowiedź...

Dzięki z góry
Awatar użytkownika
Pinki1983
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 gru 2009, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 8 razy

Zapisz relację binarną w postaci tabelki

Post autor: Pinki1983 »

Para \(\displaystyle{ \{-7,2\}}\) spełnia oczywiście ten warunek ponieważ \(\displaystyle{ max\{-7,2\}=2}\) a \(\displaystyle{ 2=0(mod2)}\)
Mają to być takie pary z których większa liczba jest podzielna przez 2.
omen2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 12 lis 2010, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Zapisz relację binarną w postaci tabelki

Post autor: omen2 »

ok, dzięki
ODPOWIEDZ