kule, 9-cio cyfrowy nr. tel, miejsca w kinie,
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 19:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Świebodzice
- Podziękował: 1 raz
kule, 9-cio cyfrowy nr. tel, miejsca w kinie,
Bardzo Proszę o Pomoc w kilku zadaniach. Z góry dziękuję za pomoc
1.Oblicz, ile jest dziewięcio-cyfrowych numerów telefonów, które spełniają łącznie następujące warunki:
a). Pierwsza cyfra oznacza liczbę większą od 5
b). Trzecia cyfra jest taka sama jak druga i czwarta
c). Ostatnie cztery cyfry oznaczają cztery kolejne liczby naturalne (patrząc od lewej do prawej)
2. Na ile sposobów można z talii 52 kart wybrać 6 kart w taki sposób, aby wśród wylosowanych kart były:
a). jedna dama i dwa walety
b). co najmniej 3 asy
3. Do kina wybrało się 6 znajomych osób: trzy dziewczyny i trzech chłopaków, wśród nich Ania i Bartek. Mają bilety na kolejne miejsca, znajdujące się w jednym rzędzie. Na ile sposobów mogą zająć te miejsca jeśli
a). dziewczyny mają siedzieć obok siebie.
b). Ania i Bartek mają siedzieć na 2-uch środkowych miejscach
4. W pudełku znajdują się 2 kule czarne, 3 niebieskie i 4 żółte. Wszystkie kule są ponumerowane. Na ile sposobów można wybrać dwie kule tak aby:
a). żadna z nich nie była czarna
b) były w różnych kolorach.
1.Oblicz, ile jest dziewięcio-cyfrowych numerów telefonów, które spełniają łącznie następujące warunki:
a). Pierwsza cyfra oznacza liczbę większą od 5
b). Trzecia cyfra jest taka sama jak druga i czwarta
c). Ostatnie cztery cyfry oznaczają cztery kolejne liczby naturalne (patrząc od lewej do prawej)
2. Na ile sposobów można z talii 52 kart wybrać 6 kart w taki sposób, aby wśród wylosowanych kart były:
a). jedna dama i dwa walety
b). co najmniej 3 asy
3. Do kina wybrało się 6 znajomych osób: trzy dziewczyny i trzech chłopaków, wśród nich Ania i Bartek. Mają bilety na kolejne miejsca, znajdujące się w jednym rzędzie. Na ile sposobów mogą zająć te miejsca jeśli
a). dziewczyny mają siedzieć obok siebie.
b). Ania i Bartek mają siedzieć na 2-uch środkowych miejscach
4. W pudełku znajdują się 2 kule czarne, 3 niebieskie i 4 żółte. Wszystkie kule są ponumerowane. Na ile sposobów można wybrać dwie kule tak aby:
a). żadna z nich nie była czarna
b) były w różnych kolorach.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
kule, 9-cio cyfrowy nr. tel, miejsca w kinie,
1.
2.
3.
4.
Wiesz co wstawić w kropki? Coś wytłumaczyć dokładniej?
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 19:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Świebodzice
- Podziękował: 1 raz
kule, 9-cio cyfrowy nr. tel, miejsca w kinie,
Właśnie sama nie wiem czy dobrze myślę, chodzi mi o zadanie z talią kart.
Jeżeli mamy wylosować jedną damę a dam w kartach jest 4, kart jest 52 czyli prawdopodobieństwo że wylosujemy damę wynosi \(\displaystyle{ {4 \choose 52}}\) tak?
Na drugiego waleta prawdopodobieństwo podobne tylko że \(\displaystyle{ {3 \choose 52}}\) ...
Sama nie wiem czy to zapisać w postaci ułamka czy ,,3 po 52'...
A silni to prawie wcale nie rozumiem... Niby pojęcie znam, teorię, a w praktyce nic
Bardzo dziękuję :*
Jeżeli mamy wylosować jedną damę a dam w kartach jest 4, kart jest 52 czyli prawdopodobieństwo że wylosujemy damę wynosi \(\displaystyle{ {4 \choose 52}}\) tak?
Na drugiego waleta prawdopodobieństwo podobne tylko że \(\displaystyle{ {3 \choose 52}}\) ...
Sama nie wiem czy to zapisać w postaci ułamka czy ,,3 po 52'...
A silni to prawie wcale nie rozumiem... Niby pojęcie znam, teorię, a w praktyce nic
Bardzo dziękuję :*
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, o 20:12 przez leoschidia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
kule, 9-cio cyfrowy nr. tel, miejsca w kinie,
Mamy \(\displaystyle{ k}\) osób. Sadzamy na \(\displaystyle{ k}\) ponumerowanych miejsc. Możemy to zrobić na \(\displaystyle{ k!}\) sposobów.
Mamy zbiór osób A,B,C,D. Chcemy ustalić ich kolejność (np. ustawmy ich od największego - a taki nasz kaprys) Na ile sposobów może się takie ustawienie odbyć? \(\displaystyle{ 4!}\)
To tak z grubsza o silni.
Trochę mylisz pojęcia...
Jeśli wybierasz 4 karty z 52 (dowolne, żadnych warunków) to możesz to zrobić na \(\displaystyle{ {52 \choose 4}}\) sposobów.
\(\displaystyle{ {52 \choose 4}= \frac{52!}{4! \cdot (52-4)!} = \frac{52!}{4! \cdot 48!}}\)
Jeśli chcesz liczyć szansę na waleta to masz \(\displaystyle{ \frac{4}{52}}\) - 4 pasują z 52 wszystkich.
Szansa na drugiego waleta to... Pomyśl - 3 pasują (bo 1 zabrany) z 51 wszystkich.
Mamy zbiór osób A,B,C,D. Chcemy ustalić ich kolejność (np. ustawmy ich od największego - a taki nasz kaprys) Na ile sposobów może się takie ustawienie odbyć? \(\displaystyle{ 4!}\)
To tak z grubsza o silni.
Trochę mylisz pojęcia...
Jeśli wybierasz 4 karty z 52 (dowolne, żadnych warunków) to możesz to zrobić na \(\displaystyle{ {52 \choose 4}}\) sposobów.
\(\displaystyle{ {52 \choose 4}= \frac{52!}{4! \cdot (52-4)!} = \frac{52!}{4! \cdot 48!}}\)
Jeśli chcesz liczyć szansę na waleta to masz \(\displaystyle{ \frac{4}{52}}\) - 4 pasują z 52 wszystkich.
Szansa na drugiego waleta to... Pomyśl - 3 pasują (bo 1 zabrany) z 51 wszystkich.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 19:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Świebodzice
- Podziękował: 1 raz
kule, 9-cio cyfrowy nr. tel, miejsca w kinie,
Jeszcze kilka pytań
zad. 1 . Nie rozumię podpunktu ,,c'
zad. 2.a). \(\displaystyle{ \frac{4}{52} \cdot \frac{4}{51} \cdot \frac{3}{50} \cdot \frac{44}{49} \cdot \frac{43}{48} \cdot \frac{42}{47} =...}\) I to pomnożyć przez 6! bo każdą kartę można wylosować w innym miejscu tak?
b). \(\displaystyle{ (\frac{4}{52} \cdot \frac{3}{51} \cdot \frac{2}{50} \cdot \frac{1}{49} \cdot \frac{48}{48} \cdot \frac{47}{47} \cdot ) 6! + (\frac{4}{52} \cdot \frac{3}{51} \cdot \frac{2}{50} \cdot \frac{49}{49} \cdot \frac{48}{48} \cdot \frac{47}{47} \cdot ) 6!=...}\)
Dobrze ?
zad. 1 . Nie rozumię podpunktu ,,c'
zad. 2.a). \(\displaystyle{ \frac{4}{52} \cdot \frac{4}{51} \cdot \frac{3}{50} \cdot \frac{44}{49} \cdot \frac{43}{48} \cdot \frac{42}{47} =...}\) I to pomnożyć przez 6! bo każdą kartę można wylosować w innym miejscu tak?
b). \(\displaystyle{ (\frac{4}{52} \cdot \frac{3}{51} \cdot \frac{2}{50} \cdot \frac{1}{49} \cdot \frac{48}{48} \cdot \frac{47}{47} \cdot ) 6! + (\frac{4}{52} \cdot \frac{3}{51} \cdot \frac{2}{50} \cdot \frac{49}{49} \cdot \frac{48}{48} \cdot \frac{47}{47} \cdot ) 6!=...}\)
Dobrze ?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 19:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Świebodzice
- Podziękował: 1 raz
kule, 9-cio cyfrowy nr. tel, miejsca w kinie,
Rozwiązałam wszystkie i wyszło mi tak:
1. Ja to tak rozumiem
2. już rozumiem
3.
4.
Wiem że ciężko ze mną, ale z zamiłowania raczej humanistką jestem, a z matematyki to chyba geometrię i trygonometrię umie i lubię
1. Ja to tak rozumiem
Ukryta treść:
3.
Ukryta treść:
Ukryta treść:
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
kule, 9-cio cyfrowy nr. tel, miejsca w kinie,
Ad. 1.
Ad. 3.
Ad. 4.
Ad. 2.
Tylko się nie obraź:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 19:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Świebodzice
- Podziękował: 1 raz
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
kule, 9-cio cyfrowy nr. tel, miejsca w kinie,
Ukryta treść:
Jak już wcześniej pisałem co do drugiego:
Co do rozwiązań:Przepraszam, wprowadziłem w błąd. W tym samym czasie robiłem zadania z prawdopodobieństwa i pomieszało mi się - jest policzona szansa na daną sytuację. Silnie są ok tylko trzeba pozamieniać np. frac{4}{52} na samo 4 - powywalaj mianowniki.
2. a) Też nie potrafię wytłumaczyć dlaczego tak jest. Można oczywiście tak:
\(\displaystyle{ {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 2} \cdot {44 \choose 3}}\)
Bo wybieramy 1 waleta z 4, 2 damy z 4 i do tego 3 karty z pozostałych.
2. b) Jest OK. Możemy wybrać 3 asy z 4 i 3 karty z pozostałych albo 4 asy z 4 i 2 karty z pozostałych.
4. a) Z treści zadania wynika, że ma być bez zwracania. I jest źle. \(\displaystyle{ 7 \cdot 6}\) to takie liczenie:
(1,2), (1,3), ..., (1,7), (2,1), (2,3), (2,4), ...
Trzeba podzielić przez dwa, bo policzyliśmy każdą sytuację dwukrotnie. Można od razu napisać \(\displaystyle{ {7 \choose 2}}\) - wybieramy 2 kule z 7 pasujących.
b) Jest dobrze. Wybieramy czarną (2) i niebieską (3) albo czarną i żółtą albo niebieską i żółtą. Tyle że ten sposób będzie za długi przy większej ilości kolorów (przy 4 kolorach jeszcze może być, więcej kolorów i zaczyna się robić masa liczenia).
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 19:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Świebodzice
- Podziękował: 1 raz
kule, 9-cio cyfrowy nr. tel, miejsca w kinie,
Mam pytanko czy ktoś sie może orientuje z jakiej książki pochodzą te zadania