Szachownica i Karty

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
slonik07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 paź 2010, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

Szachownica i Karty

Post autor: slonik07 »

1. Na ile sposobów można ustawić dwa króle na szachownicy o wymiarach n na m tak, aby nie stały na sąsiadujących polach? wzór wygląda nastepująco: 4(nm-4)+(2n+2m-8)(nm-6)+(n-2)(m-2)(nm-9). O ile w pierwszym przypadku chodzi o wybranie króli na rogach, to już odnośnie dwóch kolejnych nie wiem dokładnie jak wytłumaczyć skąd wziął się ten wzór. Z góry dziękuję za pomoc.

2. Na ile sposobów można wybrać kolejno dwie karty z talii 52 kart tak, aby:
Pierwszą karta była koloru karo a drugą nie była dama?
Powinno wyjść 612. Mi wychodzi 611...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Szachownica i Karty

Post autor: Jan Kraszewski »

slonik07 pisze:2. Na ile sposobów można wybrać kolejno dwie karty z talii 52 kart tak, aby:
Pierwszą karta była koloru karo a drugą nie była dama?
Powinno wyjść 612. Mi wychodzi 611...
Popatrz na to tak:

(pierwsza karta to karo, ale nie dama)\(\displaystyle{ \cdot}\)(druga karta to nie dama)\(\displaystyle{ +}\)(pierwsza karta to dama karo)\(\displaystyle{ \cdot}\)(druga karta to nie dama)

Dostajesz \(\displaystyle{ 12\cdot 47+1\cdot 48=612}\).

JK
ODPOWIEDZ