Wybór osób z grupy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
djlinux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 9 gru 2007, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 7 razy

Wybór osób z grupy

Post autor: djlinux »

Ile można wybrać pięcioosobowych delegacji z grupy 8 studentów i 7 studentem, w skład których wchodziłyby:
a) co najmniej 3 studentki

Zadanie rozwiązałem jako:
\(\displaystyle{ C_7^{3} \cdot C_8^{2}+C_7^{4} \cdot C_8^{1} + C_7^{5}}\)

Zastanawiałem się dlaczego nie mogę tego rozwiązać w ten sposób (zapewne coś liczę podwójnie, ale prosiłbym o wyjaśnienie mi, na pewno pomoże mi w zrozumieniu) :
\(\displaystyle{ C_7^{3} \cdot C_{12}^{2}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wybór osób z grupy

Post autor: »

Spójrz ile razy liczysz wybór studentek \(\displaystyle{ A,B,C,D,E}\).
W pierwszym kroku mogłeś wybrać \(\displaystyle{ A,B,C}\), a w drugim kroku dorzucić \(\displaystyle{ D,E}\).
Równie dobrze w pierwszym kroku mogłeś wybrać \(\displaystyle{ A,B,D}\), a w drugim kroku dorzucić \(\displaystyle{ C,E}\) itd.

Q.
ODPOWIEDZ