ile jest możliwych liczb

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
321start
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 30 wrz 2009, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ad
Podziękował: 3 razy

ile jest możliwych liczb

Post autor: 321start »

Z cyfr należących do zbioru Z={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} ułożono liczbę czterocyfrową. Oblicz, ile jest wszystkich możliwych liczb, w których zapisie występuje dokładnie jedna cyfra nieparzysta.

Może ktoś mi to wytłumaczyć jak to zrobić?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

ile jest możliwych liczb

Post autor: kamil13151 »

Na maturze było podobne zadanie i podobnie można zrobić:

Pierwsza nieparzysta, reszta parzyste to 5 możliwość nieparzystych na pierwszym miejscu. Na drugim, trzecim i czwartym po 5 możliwości parzystych, co nam daje 625 liczb, gdzie pierwsza liczba to nieparzysta.

Pierwsza parzysta, druga nieparzysta, trzecia i czwarta parzysta.
\(\displaystyle{ 4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 = 500}\)
Teraz zmiana, nieparzysta na trzecią i będzie tak samo, czyli 500 i znów zmiana i znów 500.

W sumie \(\displaystyle{ 3 \cdot 500 + 625 = 2125}\)

ODPOWIEDZ