zad.z prawdopodobienstwa

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

zad.z prawdopodobienstwa

Post autor: nice88 »

kazde z szesciu dzieci w rodzinie - Mikolaj, Jas, Michal, Pawel, Kuba, Zuzia , zmywa naczynia raz w tyg. od pon do sob. oblicz na ile sposobow mozna przydzielic dyzuryw kuchni tak, aby:

a) w pon zmywal Jas
b) w sobote nie zmywal Paweł
c)wtorek i sroda byly dniami dyzuru w kuchni Michala i Kuby
d) Zuzia dyzurowala nastepnego dnia po Mikołaju

prosze pomoc jak to obliczyc i wyjasnienie dziekuje
Awatar użytkownika
doliva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 33 razy

zad.z prawdopodobienstwa

Post autor: doliva »

a) \(\displaystyle{ 5! = 120}\)

b)\(\displaystyle{ 6! - 5! = 720 -120 = 600}\)

c) \(\displaystyle{ 2 4!= 2 24 = 48}\)

d) \(\displaystyle{ 5 4!= 5 24 = 120}\)
ODPOWIEDZ