rozwiazanie rownania
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 23:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
- Pomógł: 1 raz
rozwiazanie rownania
\(\displaystyle{ \left( \frac{n}{2} \right) + \left( \frac{n-1}{2} \right)=49}\) jak to rozwiazac krok po kroku? dochodze do momentu\(\displaystyle{ \frac{n!}{2!(n-2)!} + \frac{(n+1)!}{2!(n-3)!}}\) i kapota co dalej?
Ostatnio zmieniony 26 lut 2011, o 19:30 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
rozwiazanie rownania
Możesz skrócić to wyrażenie, bo np. \(\displaystyle{ n!=\left( n-2\right)! \left( n-1\right) n}\). Podobnie skrócisz \(\displaystyle{ \left( n+1\right)!}\) z \(\displaystyle{ \left( n-3\right)!}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
rozwiazanie rownania
No tak, nie zauważyłam, że tam powinno być \(\displaystyle{ \left( n-1\right)!}\) zamiast \(\displaystyle{ \left( n+1\right) !}\).
W każdym razie można to rozpisać:
\(\displaystyle{ \left( n-1\right)!=\left( n-3\right)!\left( n-2\right)\left( n-1\right)}\)
W każdym razie można to rozpisać:
\(\displaystyle{ \left( n-1\right)!=\left( n-3\right)!\left( n-2\right)\left( n-1\right)}\)