parę zadań do sprawdzenia

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
zyjseprosto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 12 paź 2010, o 18:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 7 razy

parę zadań do sprawdzenia

Post autor: zyjseprosto »

Witam. Proszę o sprawdzenie oraz pomoc w zadaniach których nie umiem
1). Jola ustawiła na parapecie w jednym rzędzie K donnicznek. Stwierdziła, że wszystkich możliwości ustawienia jest 120. Zatem : K=5
2). Cztery osoby mogą usiąść na czterech numerowanych miejscach na: 24 sposoby
3). Na ile sposób może ustawić się w kolejne trzy kobiety i 4 mężczyzn? 7! ??
4). W jednokrotnym rzucie sześcienną kostką prawdopobieństwo wyrzucenia nieparzystej liczby oczek mniejszej niż 5 jest równe? 1/3
5). Rzucamy sześcienną kostką i monetą. Jakie jest prawdopobieństwo wyrzucenia orła i liczby oczek większej niż 2? 1/3
6). Ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych losujemy jedną liczbę. Prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 10 jest równe: 1/10
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

parę zadań do sprawdzenia

Post autor: mateuszek89 »

Wszystko na oko jest ok:) Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

parę zadań do sprawdzenia

Post autor: kropka+ »

3. Zależy o co chodzi w zadaniu. Czy kobiety są rozróżnialne i męźczyźni też? Jeżeli tak to 7!, jeżeli nie to \(\displaystyle{ {7 \choose 3}= {7 \choose 4}= 35}\)
Reszta dobrze.
ODPOWIEDZ