Udowodnić sume ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Udowodnić sume ciągu
Po pierwsze nie bardzo wiem gdzie to umieścić.. no a po drugie to już zadanie:
Udowodnić że \(\displaystyle{ \sum\limits_{k=0}^{n} (-1)^k {n\choose k}=0}\)
Bawcie sie dobrze:P
Udowodnić że \(\displaystyle{ \sum\limits_{k=0}^{n} (-1)^k {n\choose k}=0}\)
Bawcie sie dobrze:P
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Knurów
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 1 raz
Udowodnić sume ciągu
pierwsza rzecz jaka mi wpada do głowy to zależnosć od tego czy to będzie miało znak ujemny cz dodatni bo to zależy od liczby \(\displaystyle{ (-1)^{k}}\) jeśli k będzie parzyste to \(\displaystyle{ {n\choose k}}\) to wyrażienie będzie dodatnie. W przeciwnym wypadku będzie ujemne. A więc otrzymamy sumę na przemian liczb dodatnich i ujemnych
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Udowodnić sume ciągu
wiem... tzn dla nieparzystych łatwo udowodnić tylko jak udowodnić dla parzystych.. bo to wychodzi że środkowa wartość ciągu jest równa sumie pozostałych ze zmienionym znakiem..
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 14:06 ]
tzn dla \(\displaystyle{ n=2p p Z}\) znaczy p całkowite.. no kurde jednym słowem n parzyste.. bo wtedy ilość wyrazów jest nieparzysta i sie nie skracają..
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 14:06 ]
tzn dla \(\displaystyle{ n=2p p Z}\) znaczy p całkowite.. no kurde jednym słowem n parzyste.. bo wtedy ilość wyrazów jest nieparzysta i sie nie skracają..
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Udowodnić sume ciągu
Oj kombinujecie
\(\displaystyle{ \sum\limits_{k=0}^n(-1)^k{n\choose k}=\sum\limits_{k=0}^n{n\choose k}1^{n-k}\cdot (-1)^k=(1-1)^n}\)
\(\displaystyle{ \sum\limits_{k=0}^n(-1)^k{n\choose k}=\sum\limits_{k=0}^n{n\choose k}1^{n-k}\cdot (-1)^k=(1-1)^n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Knurów
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 1 raz
Udowodnić sume ciągu
ale dalczego ty to se rozpisujesz?? to jeśli tak nie wychodzi to spróbuj to wykazać indukcyjnie a poza tym nei mozesz tego rozłożyć se na dwie osobne sumy musisz to potraktować jako jedną sumę i tak jak już mówiłem spróbuj to wykazać indukcyjnie może wyjdzie ^^
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Udowodnić sume ciągu
lorek sorry ale nie łapie:P
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 14:22 ]
marley ja rozpatruje dwa przypadki... kiedy n jest parzyste i drugi kiedy n jest nieparzyste.. i udowodniłem indukcyjnie to drugie... ale pierwszego nie umiem... ale lorek coś wykombinował tej tylko nie wiem co:P
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 14:22 ]
marley ja rozpatruje dwa przypadki... kiedy n jest parzyste i drugi kiedy n jest nieparzyste.. i udowodniłem indukcyjnie to drugie... ale pierwszego nie umiem... ale lorek coś wykombinował tej tylko nie wiem co:P
Ostatnio zmieniony 20 paź 2007, o 17:02 przez mostostalek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy