udowodnij kombinatorycznie liczby stirlinga 2 rodzaju.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
marcyk00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 30 gru 2010, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn

udowodnij kombinatorycznie liczby stirlinga 2 rodzaju.

Post autor: marcyk00 »

witam .Mógł by ktoś krok po kroku i skąd co się bierze napisać jak udowodnić kombinatorycznie \(\displaystyle{ \left\{ \begin{matrix}n\\2\end{matrix} \right\}=2^{n-1}-1}\). Dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, o 19:14 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

udowodnij kombinatorycznie liczby stirlinga 2 rodzaju.

Post autor: »

Szkic: pytamy o ilość podziałów zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego na dwa niepuste pozdbiory. Wybierzmy pierwszy podzbiór. Wszystkich podzbiorów jest \(\displaystyle{ 2^n}\), a ten podzbiór nie może być tylko zbiorem pustym i całością, więc możliwych wyborów jest \(\displaystyle{ 2^n-2}\). Drugi podzbiór jest wyznaczony wtedy jednoznacznie (dopełnienie pierwszego). Zauważmy jednak, że uwzględniliśmy kolejność, a nie powinniśmy tego robić, dlatego wynik należy jeszcze podzielić przez \(\displaystyle{ 2!}\).

Q.
marcyk00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 30 gru 2010, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn

udowodnij kombinatorycznie liczby stirlinga 2 rodzaju.

Post autor: marcyk00 »

mozesz sie wypowiedziec na ten temat ? https://www.matematyka.pl/240073.htm?uid=76982
byl bym wdzieczny . a co do tego wyzej to kombinatorycznie znaczy rozpisac tak ? czy to slownie wystarczy ?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

udowodnij kombinatorycznie liczby stirlinga 2 rodzaju.

Post autor: »

marcyk00 pisze:mozesz sie wypowiedziec na ten temat ? https://www.matematyka.pl/240073.htm?uid=76982
Zadania na zlecenie wykonuję odpłatnie.

Co do meritum - nie wiem co to znaczy "rozpisać kombinatorycznie". A słowne wyjaśnienie wystarcza.

Q.
ODPOWIEDZ