zad. z dwumianem Newton`a

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

zad. z dwumianem Newton`a

Post autor: nice88 »

(3√7 + √2)^5

dzieki za pomoc w rozwiazaniu
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

zad. z dwumianem Newton`a

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ ={5\choose 0} (3\sqrt{7})^5+{5\choose 1} (3\sqrt{7})^4\cdot \sqrt{2}+{5\choose 2}(3\sqrt{7})^3\cdot \sqrt{2}^2+{5\choose 3}(3\sqrt{7})^2\cdot \sqrt{2}^3+\\+{5\choose 4}3\sqrt{7}\cdot \sqrt{2}^4 +{5\choose 5}\sqrt{2}^5=11907\sqrt{7}+19845\sqrt{2}+3780\sqrt{7}+1260\sqrt{2}+\\+60\sqrt{7}+4\sqrt{2}=21109\sqrt{2}+15747\sqrt{7}}\)
ODPOWIEDZ