izomorfizm grafów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
jogurtcytrynowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 gru 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdfg

izomorfizm grafów

Post autor: jogurtcytrynowy »

link:


Sprawdzić czy funkcja f jest izomorfizmem grafów X i Y. No i w odpowiedzi pisze, że jest izomorfizmem, ale dlaczego ? Znam definicję naukową izomorfizmu - wiąże się z bijekcją, definicję naukową też znam, ale nie wiem jak te definicje przyłożyć do tego. Może ktoś jasno mi wytłumaczyć dlaczego funkcja f jest izomorfizmem ?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

izomorfizm grafów

Post autor: arek1357 »

dobierz ten izomorfizm tak pokombinuj żeby obrazem odcinka z grafu X
też był odcinek z grafu Y wtedy udowodnisz że są izomorficzne

[ Dodano: 18 Grudzień 2006, 10:28 ]
Na przykład taki izomorfizm:

f(1)=b,
f(2)=a,
f(4)=c,
f(3)=d,
f(5)=f,
f(6)=e.
ODPOWIEDZ