Ile jest iniekcji
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Ile jest iniekcji
Szukamy tak naprawde n-wyrazowych wariacji bez powtórzeń ze zbioru \(\displaystyle{ 2n}\) elementowego, na Twoje iniekcje można patrzeć jak na ciągi \(\displaystyle{ n}\) wyrazowe.
W kompendium tego forum czytamy:
\(\displaystyle{ V^{k}_{n} = n\cdot(n-1)\cdot(n-2)\cdot\ldots\cdot(n-k+1) = \frac{n!}{(n-k)!}}\)
U nas \(\displaystyle{ k = n}\) a to \(\displaystyle{ n}\) ze wzoru to będzie \(\displaystyle{ 2n}\).
W kompendium tego forum czytamy:
\(\displaystyle{ V^{k}_{n} = n\cdot(n-1)\cdot(n-2)\cdot\ldots\cdot(n-k+1) = \frac{n!}{(n-k)!}}\)
U nas \(\displaystyle{ k = n}\) a to \(\displaystyle{ n}\) ze wzoru to będzie \(\displaystyle{ 2n}\).