Pomóżcie prosze.
Znajdź postać zwartą:
\(\displaystyle{ a_{0} = 1
a_{1} = 2
a _{n} = \frac{a _{n ^{2} } - 1}{ a _{n-2} }}\)
Znajdz postać zwartą
Znajdz postać zwartą
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 13:49 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa błędu ortograficznego.
Powód: Poprawa błędu ortograficznego.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Znajdz postać zwartą
Jesteś pewien, że dobrze przepisałeś? W tej wersji ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) nie jest wyznaczony jednoznacznie.Corey pisze:\(\displaystyle{ a_{0} = 1\\
a_{1} = 2\\
a _{n} = \frac{a _{n ^{2} } - 1}{ a _{n-2} }}\)
Q.
Znajdz postać zwartą
tak jak teraz:
\(\displaystyle{ a_{0} = 1
a_{1} = 2
a _{n} = \frac{a _{n ^{2} - 1 } }{a _{n - 2} }}\)
\(\displaystyle{ a_{0} = 1
a_{1} = 2
a _{n} = \frac{a _{n ^{2} - 1 } }{a _{n - 2} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Znajdz postać zwartą
W dalszym ciągu jest niepoprawnie - także w tej wersji nie da się obliczyć na przykład \(\displaystyle{ a_2}\).Corey pisze:tak jak teraz:
\(\displaystyle{ a_{0} = 1\\
a_{1} = 2\\
a _{n} = \frac{a _{n ^{2} - 1 } }{a _{n - 2} }}\)
Może jednak równanie rekurencyjne to na przykład:
\(\displaystyle{ a _{n} = \frac{a _{n - 1 }^{2} }{a _{n - 2} }}\)
?
Q.