Losujemy kule z urny, w ktorej znajduje sie 9 kul z numerami od 1 do 9.
wynikiem losowania jest liczba utworzona z cyfr na kolejno wyjmowanych kulach.
ustal ile rownych liczb mozemy otrzymac jesli wylosujemy :
a) kolejno 9 kul i zadnej nie wrzucamy z powrotem
b) 9 razy kule i za kazdym razem wrzucamy ja z powrotem do urny
c) kolejno 5 kul i zandej nie wrzucamy z powrtotem do urny
d)5 razy kule i za kazdym razem wrzucamy ja z powrotem do urny
e) kolejno 5 kul i tylko za pierwszym razem wrzucamy kule z powrotem do urny
prosze takze o wyjasnienie
Losowanie kul z urny -zad
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Losowanie kul z urny -zad
w treści zadania jest równych czy może czasem różnych ?
a) \(\displaystyle{ 9!=362880}\)
b) \(\displaystyle{ 9^9=387420489}\)
c) \(\displaystyle{ V\limits_{9}^{5}=15120}\)
d) \(\displaystyle{ 9^{5}=59049}\)
e) \(\displaystyle{ 9*V\limits_{8}^{4}=15120}\)
a) \(\displaystyle{ 9!=362880}\)
b) \(\displaystyle{ 9^9=387420489}\)
c) \(\displaystyle{ V\limits_{9}^{5}=15120}\)
d) \(\displaystyle{ 9^{5}=59049}\)
e) \(\displaystyle{ 9*V\limits_{8}^{4}=15120}\)
Ostatnio zmieniony 13 gru 2006, o 17:24 przez d(-_-)b, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 240
- Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zagranica
- Podziękował: 7 razy
Losowanie kul z urny -zad
sorki mialo byc różnych
[ Dodano: 13 Grudzień 2006, 23:00 ]
a jakie bedzie uzasadnienie tych zapisow?
[ Dodano: 13 Grudzień 2006, 23:00 ]
a jakie bedzie uzasadnienie tych zapisow?