proste obliczenia dotyczące dwumianu newtona

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
naukaposzlawlas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 7 lut 2011, o 20:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

proste obliczenia dotyczące dwumianu newtona

Post autor: naukaposzlawlas »

witam,
może mi ktoś pomóc rozwiązać i wytłumaczyć kilka przykładów dotyczących równania Newtona.
1. \(\displaystyle{ 4!-2! \cdot 3!}\)

2. \(\displaystyle{ \frac{10!}{8! \cdot 3!}}\)

3. \(\displaystyle{ \frac{9! \cdot 7!}{(6!) ^{3}}}\)

4. \(\displaystyle{ {18 \choose 2}- {18 \choose 16}}\)

5. \(\displaystyle{ \frac{ {12 \choose 5}+ {21 \choose 16} }{2 \cdot {21 \choose 6} }}\)
Ostatnio zmieniony 8 lut 2011, o 23:49 przez Frey, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Ojj trzeba uważać i pamiętać o klamrach [latex]. Teraz poprawiam, potem będę wyrzucał. Dodatkowo to raczej zły dział.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

proste obliczenia dotyczące dwumianu newtona

Post autor: arek1357 »

Oj radzę ci szybko zmień wygląd tego postu bo ktoś się wkurzy
naukaposzlawlas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 7 lut 2011, o 20:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

proste obliczenia dotyczące dwumianu newtona

Post autor: naukaposzlawlas »

chętnie ale nie potrafię moje zdolności dotyczące informatyki są wybitnie ograniczone
ODPOWIEDZ