uzasadnij wzor

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
black_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 4 lut 2011, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

uzasadnij wzor

Post autor: black_91 »

uzasadnić następujący wzór:

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{p} {p \choose k} \cdot {n \choose m-k} = {p+n \choose m}}\) dla \(\displaystyle{ p \ge 0}\) i \(\displaystyle{ n \ge m}\)

rozpisałem te dwumiany ale dalej na nic nie mogę wpaść
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

uzasadnij wzor

Post autor: »

Użyj interpretacji kombinatorycznej. Tzn. na przykład pokaż, że po obu stronach tej równości mamy ilość wyborów \(\displaystyle{ m}\) osób z grupy liczącej \(\displaystyle{ p}\) kobiet i \(\displaystyle{ n}\) mężczyzn.

Q.
ODPOWIEDZ