Niezmiennik pętli

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
eva8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 cze 2010, o 00:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Niezmiennik pętli

Post autor: eva8 »

Z góry proszę o wyrozumiałość.
Mam następujący problem. Treść zadania to: Pokaż, że podany warunek jest niezmiennikiem pętli "dopóki".

Kod: Zaznacz cały

while (1<= m) do
   m:=2m
   n:=3n
niezmiennik:\(\displaystyle{ n ^{2} \ge m ^{3}}\)

Założyłam, że początkowe wartości m i n są równe 1. Wiadomo, że przed wejściem do pętli warunek jest spełniony, bo \(\displaystyle{ 1 ^{2} \ge 1 ^{3}}\) jest prawdą.
Próbuje teraz udowodnić poprawność niezmiennika dla następnego obrotu pętli, ale coś mi nie wychodzi.

\(\displaystyle{ (nowe n) ^{2} \ge (nowe m) ^{3} \Rightarrow (3 \cdot stare n) ^{2} \ge (2 \cdot stare m) ^{3} \Rightarrow 9 \cdot (stare n) ^{2} \ge 8 \cdot (stare m) ^{3}}\)
Ostatnio zmieniony 8 lut 2011, o 12:40 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Kod programu proszę umieszczać wewnątrz klamer [code][/code].
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Niezmiennik pętli

Post autor: Crizz »

Przecież skoro \(\displaystyle{ n_{stare}^{2} \ge m_{stare}^{3}}\), to \(\displaystyle{ 9 \cdot n_{stare}^{2} \ge 9 \cdot m_{stare}^{3}}\) i chyba tym bardziej \(\displaystyle{ 9 \cdot n_{stare}^{2} \ge 8 \cdot m_{stare}^{3}}\), nie sądzisz?
ODPOWIEDZ