Jest dany zbiór od 1 do 9, ile jest 4-cyfrowych parzystych liczb o niepowtarzających się cyfrach z tego zbioru
z góry dzieki za pomoc
Wariacje bez powtórzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 14:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kuj-pom
- Podziękował: 4 razy
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Wariacje bez powtórzeń
_ _ _ _
na ostatnim miejscu losujemy cyfrę ze zbioru \(\displaystyle{ \{2,4,6,8\}}\)
teraz po wylosowaniu cyfry którą stawiamy na ostatnim miejscu zostaje nam 8 cyfr, zatem
\(\displaystyle{ 8*7*6*4=1344}\)
aby liczba była parzysta to na ostatnim miejscu musi stać cyfra ze zbioru \(\displaystyle{ \{2,4,6,8\}}\)
czyli losujemy jedną cyfręę z 4, stąd w rozwiązaniu mamy 4
teraz do dyspozycji mamy już tylko 8 cyfr, zatem na pierwsze miejsce losujemy jedną cyfrę z 8, następnie mamy 7 cyfr, czyli na drugie miejsce losujemy jedną cyfrę z siedmiu, na koniec mamy już tylko sześć cyfr, czyli losujemy jedną cyfrę z sześciu na trzecie miejsce
na ostatnim miejscu losujemy cyfrę ze zbioru \(\displaystyle{ \{2,4,6,8\}}\)
teraz po wylosowaniu cyfry którą stawiamy na ostatnim miejscu zostaje nam 8 cyfr, zatem
\(\displaystyle{ 8*7*6*4=1344}\)
aby liczba była parzysta to na ostatnim miejscu musi stać cyfra ze zbioru \(\displaystyle{ \{2,4,6,8\}}\)
czyli losujemy jedną cyfręę z 4, stąd w rozwiązaniu mamy 4
teraz do dyspozycji mamy już tylko 8 cyfr, zatem na pierwsze miejsce losujemy jedną cyfrę z 8, następnie mamy 7 cyfr, czyli na drugie miejsce losujemy jedną cyfrę z siedmiu, na koniec mamy już tylko sześć cyfr, czyli losujemy jedną cyfrę z sześciu na trzecie miejsce
Ostatnio zmieniony 12 gru 2006, o 18:29 przez d(-_-)b, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 14:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kuj-pom
- Podziękował: 4 razy
Wariacje bez powtórzeń
d(-_-)b pisze:_ _ _ _
na ostatnim miejscu losujemy cyfrę ze zbioru \(\displaystyle{ \{2,4,6,8\}}\)
teraz po wylosowaniu cyfry którą stawiamy na ostatnim miejscu zostaje nam 8 cyfr, zatem
\(\displaystyle{ 8*7*6*4=1344}\)
Dlaczego sie wzielo 8*7*6*4 ????