ktora liczba jest wieksza

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

ktora liczba jest wieksza

Post autor: nice88 »

120! czy 120^2 ??

(2*15)! czy 2! * 15! ??

10! * 10! czy 100!

(5^2)! czy (5!)^2

prosze o jakies uzasadnienie
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

ktora liczba jest wieksza

Post autor: max »

\(\displaystyle{ 120! = 119! \cdot 120 > 120 \cdot 120 = 120 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ (2 \cdot 15)! = 30! > 15! \cdot 16 > 15! 2 = 15! 2!}\)
\(\displaystyle{ 10! 10! < 20! < 100!}\)
\(\displaystyle{ (5^{2})! = 25! > 10! > 5! 5! = (5!)^{2}}\)
ODPOWIEDZ