wyznaczenie sumy ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 01:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdzieś pomiędzy okresami sin(x)
- Podziękował: 23 razy
wyznaczenie sumy ciągu
Witam. Mam pytanie dot. TREŚCI ZADANIA, bo nie wiem czy do końca zrozumiałem o co w nim chodzi, a więc treść zadania jest następująca.
Mam podane 2 ciągi w postaci rekurencyjnej tj.:
\(\displaystyle{ a_0 = a_1 = 1}\)
\(\displaystyle{ a_{n+2} = 5a_{n+1} - 6a_n , dla n \ge 0}\)
oraz podobnie zdefiniowany ciąg \(\displaystyle{ \left\{ b_n\right\}}\), ale on w tym podpunkcie zadania nie jest potrzebny.
W dwóch pierwszych podpunktach mam za zadanie min. podać i rozwiązać równanie charakterystyczne, podać wzór jawny dla obu ciągów (oddzielnie oczywiście ), wyznaczyć funkcję tworzącą. Ostatni podpunkt zadania to:
Wyznacz sumę: \(\displaystyle{ S_n = \sum_{n=0}^{n} a_n}\)
Czy mam wyznaczyć \(\displaystyle{ S_n}\) przy pomocy wzoru na sumę ciągu geometrycznego tj.
\(\displaystyle{ S_n = \sum_{k=1}^n a_k = \sum_{k=1}^n q^{k-1}a_1 = \frac{a_1(1-q^n)}{1-q}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a_n}{a_{n-1}} = q}\)
Czy o to chodzi w tym podpunkcie ?
Jeżeli tak to wyznaczać chyba najlepiej z otrzymanego wzoru jawnego tą sumę, prawda czy fałsz ?
Mam podane 2 ciągi w postaci rekurencyjnej tj.:
\(\displaystyle{ a_0 = a_1 = 1}\)
\(\displaystyle{ a_{n+2} = 5a_{n+1} - 6a_n , dla n \ge 0}\)
oraz podobnie zdefiniowany ciąg \(\displaystyle{ \left\{ b_n\right\}}\), ale on w tym podpunkcie zadania nie jest potrzebny.
W dwóch pierwszych podpunktach mam za zadanie min. podać i rozwiązać równanie charakterystyczne, podać wzór jawny dla obu ciągów (oddzielnie oczywiście ), wyznaczyć funkcję tworzącą. Ostatni podpunkt zadania to:
Wyznacz sumę: \(\displaystyle{ S_n = \sum_{n=0}^{n} a_n}\)
Czy mam wyznaczyć \(\displaystyle{ S_n}\) przy pomocy wzoru na sumę ciągu geometrycznego tj.
\(\displaystyle{ S_n = \sum_{k=1}^n a_k = \sum_{k=1}^n q^{k-1}a_1 = \frac{a_1(1-q^n)}{1-q}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a_n}{a_{n-1}} = q}\)
Czy o to chodzi w tym podpunkcie ?
Jeżeli tak to wyznaczać chyba najlepiej z otrzymanego wzoru jawnego tą sumę, prawda czy fałsz ?
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 01:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdzieś pomiędzy okresami sin(x)
- Podziękował: 23 razy
wyznaczenie sumy ciągu
Wyliczając z zależności rekurencyjnej wyszło mi tak:mat1989 pisze:zapisz sobie kilka poczatkowych wyrazów ciagu najpierw
\(\displaystyle{ a_0 = 1}\)
\(\displaystyle{ a_1 = 1}\)
\(\displaystyle{ a_2 = -1}\)
\(\displaystyle{ a_3 = -11}\)
\(\displaystyle{ a_4 = -49}\)
\(\displaystyle{ a_5 = -179}\)
Nie mam pojęcia co z tym zrobić...
wyznaczenie sumy ciągu
SanczoPanczo, rozwiąż najpierw wcześniejsze podpunkty i wtedy licz sumę. Jeśli to nie jest ciąg geometryczny to nie o to chodzi w ostatnim podpunkcie.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 01:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdzieś pomiędzy okresami sin(x)
- Podziękował: 23 razy
wyznaczenie sumy ciągu
abc666 pisze:SanczoPanczo, rozwiąż najpierw wcześniejsze podpunkty i wtedy licz sumę. Jeśli to nie jest ciąg geometryczny to nie o to chodzi w ostatnim podpunkcie.
Dla tego ciągu miałem obliczyć "tylko" postać jawną i wyszła mi poprawna czyli:
\(\displaystyle{ a_n = 2^{n+1} - 3^n}\)
Ale wyrazy jakby nie było wychodzą takie same, czyli:
\(\displaystyle{ a_0 = 1}\)
\(\displaystyle{ a_1 = 1}\)
\(\displaystyle{ a_2 = -1}\)
\(\displaystyle{ a_3 = -11}\)
Dzięki za pomoc!!
mat1989: Nie wiem jak ustosunkować się do Twojego posta Czy mógłbyś rozwinąć tą myśl ? Nie znam czegoś takiego jak mix arytmetyczno-geometryczmy, a iloczynu ciągu równego 3 tam nie widzę, proszę rozwiń to co napisałeś... Dzięki za posta!!
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
wyznaczenie sumy ciągu
No jasne, przecież \(\displaystyle{ a_n=b_n-c_n}\), gdzie \(\displaystyle{ b_n=2^{n+1},c_n=3^n}\), a to są już ciągi geometryczne i można obliczyć ich sumę n początkowych wyrazów.SanczoPanczo pisze: Jeżeli tak to wyznaczać chyba najlepiej z otrzymanego wzoru jawnego tą sumę, prawda czy fałsz ?
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 01:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdzieś pomiędzy okresami sin(x)
- Podziękował: 23 razy
wyznaczenie sumy ciągu
Crizz pisze:No jasne, przecież \(\displaystyle{ a_n=b_n-c_n}\), gdzie \(\displaystyle{ b_n=2^{n+1},c_n=3^n}\), a to są już ciągi geometryczne i można obliczyć ich sumę n początkowych wyrazów.SanczoPanczo pisze: Jeżeli tak to wyznaczać chyba najlepiej z otrzymanego wzoru jawnego tą sumę, prawda czy fałsz ?
\(\displaystyle{ S_n = \sum_{n=0}^{n} a_n = - \sum_{n=0}^{n} \left\{ 2\left( 1-2^n\right) + \frac{3\left( 1-3^n\right) }{2}\right\}}\)
Czy to rozwiązanie jest poprawne ? Czy jest ostateczne ?
Dziękuje za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
wyznaczenie sumy ciągu
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}2^{k+1}=2^{n+2}-2}\)
Poza tym techniczne uwagi:
zapis \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{n}}\) nie ma większego sensu. Nazwij inaczej zmienną, po której iterujesz.
rozumiem, że to błąd nieuwagi, ale po prawej stronie równości nie powinno już być znaku sumy. Sumę właśnie obliczyłeś.
Poza tym techniczne uwagi:
zapis \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{n}}\) nie ma większego sensu. Nazwij inaczej zmienną, po której iterujesz.
rozumiem, że to błąd nieuwagi, ale po prawej stronie równości nie powinno już być znaku sumy. Sumę właśnie obliczyłeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 01:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdzieś pomiędzy okresami sin(x)
- Podziękował: 23 razy
wyznaczenie sumy ciągu
Powyżej kazono mi obliczyć oddzielnie sumę dla ciągów geometrycznych, czyli:Crizz pisze:[...]
rozumiem, że to błąd nieuwagi, ale po prawej stronie równości nie powinno już być znaku sumy. Sumę właśnie obliczyłeś.
\(\displaystyle{ b_n=2^{n+1},c_n=3^n}\)
Wyliczyłem oddzielnie dla \(\displaystyle{ b_n}\) oraz oddzielnie dla \(\displaystyle{ c_n}\), a potem dodałem te dwie sumy.
I policzyłem, a potem je dodałem tak jak to mi w \(\displaystyle{ a_n}\) wyszło, źle ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
wyznaczenie sumy ciągu
Miałem na myśli to, że powinno być \(\displaystyle{ S_n = \sum_{k=0}^{n} a_k = - \left\( 2\left( 1-2^n\right) + \frac{3\left( 1-3^n\right) }{2}\right\)}\) - bez znaku sumySanczoPanczo pisze: \(\displaystyle{ S_n = \sum_{n=0}^{n} a_n = - \sum_{n=0}^{n} \left\{ 2\left( 1-2^n\right) + \frac{3\left( 1-3^n\right) }{2}\right\}}\)
Ale to i tak jest źle, bo \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}2^{k+1}=2^{n+2}-2 \neq -2\left( 1-2^n\right)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 01:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdzieś pomiędzy okresami sin(x)
- Podziękował: 23 razy
wyznaczenie sumy ciągu
Popełniłem błąd przy obliczeniach, tak mi wyszło i wygląda na to, że jest poprawnie:Crizz pisze:Miałem na myśli to, że powinno być \(\displaystyle{ S_n = \sum_{k=0}^{n} a_k = - \left\( 2\left( 1-2^n\right) + \frac{3\left( 1-3^n\right) }{2}\right\)}\) - bez znaku sumySanczoPanczo pisze: \(\displaystyle{ S_n = \sum_{n=0}^{n} a_n = - \sum_{n=0}^{n} \left\{ 2\left( 1-2^n\right) + \frac{3\left( 1-3^n\right) }{2}\right\}}\)
Ale to i tak jest źle, bo \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}2^{k+1}=2^{n+2}-2 \neq -2\left( 1-2^n\right)}\).
\(\displaystyle{ S_n = \sum_{k=0}^{n} a_n = -4(1-2^n) - \frac{3\left( 1-3^n\right) }{2}}\)
Bez uproszczenia, ale "działa".
Dzięki za pomoc