zadania z matematyki dyskretnej

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mrovek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 lut 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

zadania z matematyki dyskretnej

Post autor: mrovek »

1. Ile liczb naturalnych pomiędzy \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 500}\) (włącznie) jest podzielnych dokładnie przez jedną z liczb \(\displaystyle{ 2, 11}\) i \(\displaystyle{ 13}\).

2. Ile liczb parzystych z przedziału \(\displaystyle{ [100, 9999]}\) ma różne cyfry.

3.Pokazać, że wśród \(\displaystyle{ 18}\) liczb całkowitych istnieją co najmniej dwie, których różnica jest podzielna przez \(\displaystyle{ 17}\).

4.Rozwiązać równanie rekurencyjne \(\displaystyle{ a_{n+1} = -8a_n -16a_{n-1} , n >0}\), warunki początkowe \(\displaystyle{ a_0 = 5, a_1 =17}\)
Ostatnio zmieniony 6 lut 2011, o 20:23 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ