Na ile sposobów mozna z grupy 26 osobowej ulozyc 4 grupy po 6 osob ?
nie wiem do konca jak to zrobic, bo myslalem, ze wystarczy zrobic 4 kombinacje: 6 z 26, 6 z20, 6 z14 i 6z 8 (no i je wszystkie pomnozyc przez siebie), ale okazuje sie, ze trzeba podzielic to przez 4!, poniewaz grupy nie są rozróżnialne. czy moze mi ktos to wyjasnic?
ponoc analogicznym zadaniem jest: 8 chlopcow chce zagrac w pilke nozna, wiec musza podzielic sie na dwie rowne druzyny. Na ile sposobow moga sie podzielic?
bylbym bardzo wdzieczny, gdyby mi to ktos wyjasnil (obydwa przyklady)
liczba sposobów ustawieia grupy
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 wrz 2010, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: walbrzych
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 29 sty 2011, o 01:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
liczba sposobów ustawieia grupy
Najłatwiej skorzystać tu ze wzoru na podział grupy n elementowej na k podgrup o liczebności \(\displaystyle{ n_{1},...,n_{k}}\) gdzie \(\displaystyle{ n_{1},...n_{k} \in N_{0}}\) i są liczebnościami odpowiednio podrupy \(\displaystyle{ 1,...,k}\). Wzór:
liczba sposobów\(\displaystyle{ = \frac{n!}{n_{1}! \cdot ... \cdot n_{k}!}}\).
liczba sposobów\(\displaystyle{ = \frac{n!}{n_{1}! \cdot ... \cdot n_{k}!}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 wrz 2010, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: walbrzych
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 29 sty 2011, o 01:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
liczba sposobów ustawieia grupy
Masz grupę 26 elementową i dzielisz ją na 4 podgrupy po 6 osoby i jedna 2. Na mocy twierdzenia:
\(\displaystyle{ \frac{26!}{6! \cdot 6! \cdot 6! \cdot 6! \cdot 2!}}\). Ot cała filozofia Juz rozumiesz?
\(\displaystyle{ \frac{26!}{6! \cdot 6! \cdot 6! \cdot 6! \cdot 2!}}\). Ot cała filozofia Juz rozumiesz?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
liczba sposobów ustawieia grupy
Milman, to co napisałeś to nie jest poprawne rozwiązanie, bo podany przez Ciebie sposób liczenia dotyczy podziału na grupy rozróżnialne, natomiast w zadaniu jest podział na grupy nierozróżnialne.
Twój wynik należy jeszcze podzielić przez permutację tych nierozróżnialnych grup, czyli przez \(\displaystyle{ 4!}\).
smutnomiboze szczegółowe wyjaśnienie dlaczego tak jest i jak liczyć ilość możliwych podziałów zbioru na rozróżnialne i nierozróżnialne podzbiory masz tutaj: https://www.matematyka.pl/230511.htm. Szczególnie posty: 9 sty 2011, o 09:29 oraz 12 sty 2011, o 10:55
Twój wynik należy jeszcze podzielić przez permutację tych nierozróżnialnych grup, czyli przez \(\displaystyle{ 4!}\).
smutnomiboze szczegółowe wyjaśnienie dlaczego tak jest i jak liczyć ilość możliwych podziałów zbioru na rozróżnialne i nierozróżnialne podzbiory masz tutaj: https://www.matematyka.pl/230511.htm. Szczególnie posty: 9 sty 2011, o 09:29 oraz 12 sty 2011, o 10:55
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 wrz 2010, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: walbrzych
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz