możliwość zdobycia oceny
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 wrz 2010, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: walbrzych
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
możliwość zdobycia oceny
Uczen zna odpowiedzi na 20 pytan z zestawu 30 pytan. ocene dopuszczajaca dostaje, gdy odpowie na 2pyt. z 5, dostateczna jak 3 z 5, dobra jak 4 z 5, bardzo dobra jak 5 z5. ile jest mozliwosci zdobycia przez ucznia kazdej z tej ocen?
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
możliwość zdobycia oceny
Dostanie 2 jak odpowie na 2 pytania z 5.
Więc 2 pytania muszą być wybrane z tych 20 na które zna odpowiedź a 3 z tych 10 na które odpowiedzi nie zna.
\(\displaystyle{ {20 \choose 2} \cdot {10 \choose 3}}\)
Dla oceny 3 musi odpowiedzieć na 3 z 5 pytań, czyli 3 z 20 na które zna odpowiedź i 2 z 10 na które odpowiedzi nie zna, więc:
\(\displaystyle{ {20 \choose 3} \cdot {10 \choose 2}}\)
Dalej analogicznie. Poradzisz sobie
Więc 2 pytania muszą być wybrane z tych 20 na które zna odpowiedź a 3 z tych 10 na które odpowiedzi nie zna.
\(\displaystyle{ {20 \choose 2} \cdot {10 \choose 3}}\)
Dla oceny 3 musi odpowiedzieć na 3 z 5 pytań, czyli 3 z 20 na które zna odpowiedź i 2 z 10 na które odpowiedzi nie zna, więc:
\(\displaystyle{ {20 \choose 3} \cdot {10 \choose 2}}\)
Dalej analogicznie. Poradzisz sobie
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 wrz 2010, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: walbrzych
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz