równanie rekurencyjne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
agnieszkaturek2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 lut 2011, o 11:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: 1227

równanie rekurencyjne

Post autor: agnieszkaturek2 »

rozwiąż poniższe równanie rekurencyjne i sprawdz indukcyjnie poprawność otrzymanego rozwiązania
\(\displaystyle{ C(n)=\begin{cases}
1 \ dla \ n=1 \\
C(n-1)+n\cdot 2^n-1 \ dla \ n>1\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 3 lut 2011, o 13:13 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

równanie rekurencyjne

Post autor: fon_nojman »

Zacznij rozpisywać
\(\displaystyle{ C(n)=C(n-1)+n2^n-1=C(n-2)+(n-1)2^{n-1}-1+n2^n-1=\ldots}\)
ODPOWIEDZ