*Doświadczenia wieloetapowe*

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Matka Chrzestna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
Podziękował: 143 razy

*Doświadczenia wieloetapowe*

Post autor: Matka Chrzestna »

1) Z urny, w której są 3 kule białe i pewna liczba kul czarnych, wybieramy losowo dwie kule. Ile może być kul w urnie, jeśli prawdopodobieństwo wybrania przynajmniej jednej kuli białej jest większe od 0,5?

ja dochadze do czegoś takiego:
0>(n^2-24)/5(n+3)(n+2) - (to jest chyba źle i bez sensu)
odpowiedzi podają 3,4,5,6,7,8,9,10
?

2) Wśród n losów na loterii jest 6 losów wygrywających.
a) Dla jakich wartości n prawdopodobieństwo tego, ze zakupione dwa losy będą wygrywające, jest większe od 1/5?
odowiedzi podają
6=< n =< 12
b)Dla jakich wartości n prawdopodobieństwo tego, że wśród zakupionych dwóch losów przynajmniej jeden wygrywa, jest większe od 1/3?
odpowiedzi podają
6=< n =< 33

dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ