permutacje
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
permutacje
hmm
A) Liczba permutacji zbioru (n+1)-elementowego jest o 600 większa od liczby permutacji zbioru n-elementowego. Wyznacz n.
no to ja wyznaczam
(n+1)!-600=n!
i rozwiązuje, rozwiazuje i dochodzę do czegoś takiego:
n!n=600
ale to mi nic nie daje....
mam zgadywać?
B) Liczba permutacji zbioru (n+3)-elementowego jest o 120 razy większa od liczby permutacji zbioru n-elementowego. Ile jest równe n?
(n+3)!=120n!
(n+1)(n+2)(n+3)=120
no i dalej nie wiem....
A) Liczba permutacji zbioru (n+1)-elementowego jest o 600 większa od liczby permutacji zbioru n-elementowego. Wyznacz n.
no to ja wyznaczam
(n+1)!-600=n!
i rozwiązuje, rozwiazuje i dochodzę do czegoś takiego:
n!n=600
ale to mi nic nie daje....
mam zgadywać?
B) Liczba permutacji zbioru (n+3)-elementowego jest o 120 razy większa od liczby permutacji zbioru n-elementowego. Ile jest równe n?
(n+3)!=120n!
(n+1)(n+2)(n+3)=120
no i dalej nie wiem....
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
permutacje
A) ja też bym zgadywała, bo nie umiem inaczej ;P ale moze jednak jest na to jakiś sposób?
B) tak ale to równanko jest z n^3 ? wiec raczej delty, ani nic takiego nie policzę....? hmm.... albo nie umiem..... ?
B) tak ale to równanko jest z n^3 ? wiec raczej delty, ani nic takiego nie policzę....? hmm.... albo nie umiem..... ?
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 10 gru 2006, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 27 razy
permutacje
No to musisz już metodą wyznaczania miejsc zerwocyh dla wielomianów
tzn próbujesz wartość i spr czy jest miejscem zerowym:)
pierwwzze tez bym zgadywal
tzn próbujesz wartość i spr czy jest miejscem zerowym:)
pierwwzze tez bym zgadywal
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 30 wrz 2005, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
permutacje
To takie teorio-liczbowe rozumowanie
\(\displaystyle{ n!n=600=2^{3}\cdot3\cdot5^{2}}\), ale
\(\displaystyle{ n!n=1\cdot2\cdot...{n}\cdot{n}}\), czyli z trzech dwójek, jednej trójki i dwóch piątek mamy ułożyć powyższy iloczyn (n!n). Możemy ułożyć ,dwójke, trójke, czwórke i dwie piątki i się nam liczby skończą.
\(\displaystyle{ n!n=600=2^{3}\cdot3\cdot5^{2}}\), ale
\(\displaystyle{ n!n=1\cdot2\cdot...{n}\cdot{n}}\), czyli z trzech dwójek, jednej trójki i dwóch piątek mamy ułożyć powyższy iloczyn (n!n). Możemy ułożyć ,dwójke, trójke, czwórke i dwie piątki i się nam liczby skończą.